Thursday, December 31, 2009

Wednesday, December 30, 2009

Tuesday, December 29, 2009

Monday, December 28, 2009

Misery

Pernah tak korang wujud, tapi orang tak anggap korang wujud?
Pernah tak korang terasa, tapi orang tak tahu pun korang terasa?
Pernah tak korang rasa nak pergi jauh, sebab korang rasa sedih sangat?
Pernah korang rasa nak sesuatu, tapi korang tahu permintaan korang takkan ditunaikan?
Pernah tak korang rasa macam kebal, tapi akhirnya korang menangis?
Pernah tak korang rasa tidak disayangi?
Pernah???

Untitled

I open my eyes
I try to see but I’m blinded by the white light
I can’t remember how
I can’t remember why
I’m lying here tonight

And I can’t stand the pain
And I can’t make it go away
No I can’t stand the pain

Everybody’s screaming
I try to make a sound but no one hears me
I’m slipping off the edge
I’m hanging by a thread
I wanna start this over again

p/s : not feeling very okey...no one hears me (@-@)

Thursday, December 24, 2009

It's only words

Smile an everlasting a smile
A smile can bring you near to me
Don't ever let me find you've gone
Cause that would be a tear to me

This world has lost its glory
Let's start a brand new story now my love
Right now there'll be no other time
And I can show you how my love

Talk in everlasting words
And dedicate them all to me
And I will give you all my life
I'm here if you should call on me

You think that I don't even mean
A single word I say
It's only words and words are all I have
To take your heart away

Hear this song : (Words by Boyzone)

Wednesday, December 23, 2009

Cuti-cuti@ New City

Walau pun sekejap, tapi masa aku betul-betul terisi ngan aktiviti. Aktiviti apa lagi kalo bukan shopping. Cuma kali ni aku tak sempat nak tawaf semua tempat pelusuk dunia shopping di Kelantan, mungkin sebab jam disertakan jumlah manusia yang sangat ramai plus harga barang amat mahal dari biasa. Masa ni la peniaga nak amik kesempatan untuk mencekik... Tapi masalah harga bukan alasan utama kerana aku ditemani pakar menawar iaitu bondaku  yang mana akan menawar habis-habisan, huahuahua... Tapi disebabkan faktor cuaca, hujan, hujan dan hujan. Korang bayangkanla, tengah duk nak menawar tiba-tiba air datang kat kaki, air sungai Golok nu hah, dah melimpah, oh ye, masa tu aku tengah sibuk membeli tudung bawal kat Rantau Panjang k...

Cuti kali ni aku tak sempat nak makan tom yam, tapi teh ais tetap menjadi minuman wajib k. Aku tak sempat nak dating ngan sape2 kali ni. Sibuk...

Balik kali ni juga bondaku sibuk memberi tazkirah pendek kat aku. Menanya itu dan ini... (aku rasa korang boleh teka kot isu apa yang aku tengah cakap ni....) Ish, bab ni aku paling tak suka.. Bukan apa, aku malas nak jawab pape, so diam itu mungkin lebih baik. Rileks la bondaku, aku mahu kumpul harta.... yeah..banglo ku di Seremban tengah memanggil-manggil...




Thursday, December 17, 2009

Stori hari Khamis

Tahniah my dear Deng
Dah nak kawen rupanya kawan aku sorang ni, my best buddy masa kat U. Budak Sandakan. Ngan dia la aku blaja banyak perkara, bersusah-payah bersama menyiapkan thesis masing-masing, terlalu banyak kenangan kami, dari yang paling teruk sampailah yang paling manis, masuk DPLI pun berdua je ngan dia, pastu aku juga yang tinggalkan dia sensorang kat UIA pastu, aku tau ko bengang Deng, hahaha…Aku sayangkan ko, sori coz tak dapat datang masa wedding ko lusa ni, tapi jangan risau, aku kirimkan hadiah baik punyerla, hahahaha…

Versi bengang
Tiga hari di luar kawasan, baru hari ni aku jenguk opis. Uwaa.. kenapala banyak keje nak kene buat, pastu siap kene pendekkan cuti lagi ni, uhuhuhuhu...

Versi rindu
~ la..la...la...uwaa... rindunya ~

Everyday I Love You by Boyzone

Sunday, December 13, 2009

Friday_heartbroken, Saturday@pizza & Sunday@ofis

Friday_heartbroken
Belajar untuk tidak meminta. Setiap masa aku selalu mengingatkan diri supaya jangan meminta. Elakkan. Belajarlah untuk mendapatkan sesuatu dengan usaha sendiri, duit sendiri, keupayaan sendiri. Cuba dan jangan sesekali meminta, walaupun terdesak. Tapi aku tewas juga. Aku meminta, sesuatu yang mungkin aku kira orang akan anggap remeh, tapi bagi aku terlalu bermakna. Aku banyak berfikir sebelum meminta, walaupun aku tahu aku tak patut meminta, tapi aku ikutkan kata hati. Sebab tu orang kata jangan suka ikut kata hati, kelak diri sendiri yang akan terguris. Kalau bukan sebab rindu, tentu aku tak meminta. Salah aku jugak yang terlalu meminta. Ah, pengajaran buat diri, lainkali jangan sesekali meminta lagi.

Saturday@pizza
Bangun pagi (takdela pagi sangat...), teman Aniey breakfast with kakak dia, lepak rumah Aniey, sambil tunggu dia buat kerja rumah, then balik umah aku. Kuar g pizza, yummy2... celebrate besday Na, adik Wawa. Malam - - duduk saja-saja sambil membuang masa.

Sunday@ofis
Bangun pagi, tak dapat tido lama coz mimpi pasal Friday_heartbroken. Termimpi pasal yang aku minta, sadis! Rasa nak maki diri sendiri sebab teringat. Then, prepare for cooking, kemas rumah, masak breakfast - - - nasi goreng cendawan yummy plus keropok goreng. Pegi ofis, kunun ada keje nak buat coz pasni nak tinggalkan ofis untuk jangka masa yang lama. Nak balik umah jap lagi nak kemas baju untuk ke Perak...

Friday, December 11, 2009

No matter what

No matter what they tell us
No matter what they do
No matter what they teach us
What they believe is true

No matter what they call us
How ever they attack
No matter where they take us
We'll find our own way back

I can't deny what I believe
I can't be what I'm not
I know I love forever
I know no matter what

If only tears were laughter
If only night was day
If only prayers were answered
Then we would here god say

No matter what they tell you
No matter what they do
No matter what they teach you
What you believe is true

And I will keep you safe and strong
And sheltered from the storm
No matter where it's barren
Our dream is being born

No matter who they follow
No matter where they lead
No matter how they judge us
I'll be everyone you need

No matter if the sun don't shine
Or if the skies aren't blue
No matter why they ended
My life began with you

I can't deny what I believe
I can't be what I'm not
I know this love forever
That's all that matter's now

(No matter what by Boyzone)

Monday, December 07, 2009

Karma

Sejak dua menjak ni, entah kenapa, aku teringatkan seseorang ni. Tak yah la aku perkenalkan sape, tapi mengingatkan dia membuatkan parut luka aku berdarah kembali. Ewah, ayat puitis pulak, huhuhu. Tapi serius, terasa la sisa-sisa luka yang masih berbekas. Bukan aku tak boleh terima kenyataan, bukan aku masih menyimpan harapan, tapi kenangan tetap kenangan. Kalau indah tak pe jugak, tapi langsung tiada memori indah aku kira.

Masih berdendam lagikah aku?

Selamat tinggal sayang
Bila umurku panjang, kelak ku kan datang ’tuk buktikan
Satu balas ’kan kau jelang
Jangan menangis sayang
Ku ingin kau rasakan, pahitnya terbuang
Sia-sia, memang kau pantas dapatkan

Akhirnya, usai sudah semua
Ku dapat tertawa, bahagia
S’lalu tampak indah, awalnya
Berakhir bencana
(Karma by Cokelat)

Sunday, December 06, 2009

Teh susu

Hari ni aku berjaya menyediakan teh susu yang sangat sedap, mabeles! Hehehe, yela, sebelum ni aku asyik order kat kedai jek, bukan tak boleh buat sendiri kat umah, tapi untuk menyediakan teh susu yang sedap tak terhingga ni memerlukan bahan-bahan yang tertentu, barulah rasanya tak boleh lupa, cayalah...

Kombinasi teh yang pekat dicampur pula dengan susu pekat manis akan menghasilkan teh susu yang sangat kaww... Macam yang aku buat tadi la (ahahaha...perasan!)..

Teh susu ni memang feberet aku dari kecik, kalo petang-petang aku suka minum teh ais, kalo pagi-pagi teh susu panas la. Tapi sebenarnya teh susu ni tak kira masa, di mana jua la, aku bantai je tanpa mengira masa dan lokasi ok.

Kalo nak tekel aku, senang jek, tiap-tiap hari bodek aku ngan teh ais ni kira salah satu cara paling mudah la, hahaha..

Ok la, nak sambung berkebun jap, babai!

Saturday, December 05, 2009

Tomyam addict

Seminggu ni, aku rasa aku makan tomyam non-stop, almost setiap hari. Hari Ahad lepas (29 Nov), Isnin (30 Nov), Rabu (2 Dis), Khamis (3 Dis), Jumaat (4 Dis) and today... Cuma hari Selasa je aku tak makan tomyam, sebab aku order nasi goreng kampung, huhuhu....

Aku pun tak tahu kenapa aku asyik makan benda yang sama je, nak kata tak de makanan lain tak plak, tapi mungkin aku ni jenis kalau dah suka something tu, memang susah nak ubah, termasuklah selera. Minum pun mesti teh ais, macam dah tak de air lain nak di minum, hehehe...Loyal lah katakan.

Ikut suka aku la kan, so what? Hahaha, ok la, aku nak sambung makan tomyam ayam ni, yummy2... Jemput makan tuan puan (^_^)

p/s : rindu plak saat2 makan tomyam ngan 'Aizat'  :p

Friday, December 04, 2009

Speechless III



I was lost in a lonely place
Could hardly even believe it
Holding on to yesterdays
Far, far too long
(I lay my luv on u by Westlife)

Thursday, December 03, 2009

Nak pinjam satu bintang leh?



Andai mampuku menyentuh awan
Akan kupinjamkan satu bintang
Dan
Ku pancar seriang gemilang
Itu kasih kewajahmu
(Ku pinjam satu bintang by Alyah feat Riz)

Wednesday, December 02, 2009

Thanks!

Kadang-kadang bukan semua perkara boleh kita cakap kan? Eh, yeke? Bukan semua patut dibagitau ke? Entahla, bergantung juga la kan... Kadang-kadang bila berhadapan perkara yang tak disangka, kita tak tahu nak cakap camne tul tak? Erk, korang faham tak pe yang aku nak cakap ni? Sometimes we don't know how to show appreciation, how to describe how much we really appreciate about something, or maybe about someone, or it could be about anything... Susah nak cakap la, anyway thanks a lot for everything, with big hugs and kisses (^-^)

underneath the moon, underneath the stars
heres a little heart for you
up above the world, up above it all
heres a hand to hold on to

but if i should break, if i should fall away
what am i to do?
i need someone to take, a little of the weight
or ill fall through

you're just the one that i've been waiting for
i'll give you all that i have to give and more
but dont let me fall

take a little time, walk a little line
got the balance right
give a little love, gimme just enough
so that i can hang on tight

we will be alright, ill be by your side
i wont let you down
but i gotta know, no matter how things go
that you will be around
(Don't let me fall by Lenka)

Tuesday, December 01, 2009

Through my window

Don’t want much, I just want everything
Thought that I could, do almost anything
One step in front of the other
Thought that I could do it alone

In the blink of an eye, it’s just another day
Telling me why, I’ll find another way
Got this feeling, got me reeling
I can almost start believing

Now there’s me and you
And we are not alone
You and me
We are together now
Through my window, I can see there’s
More than you and more than me

Me and you
And we are not alone
Different view
We are together now
Through my window, I can see
Our wildest dreams could be so real

I see a spark, it starts a fire
Is this the one worth waiting for?
Thought that I could do it without you
Can’t exist like this anymore
(Through my window by Bunkface)

Monday, November 30, 2009

Kisah hari raya

Lonely I'm Miss Lonely
I have nobody
For my owwnn
I'm so lonely, I'm Miss Lonely
I have nobody,
For my owwnn
I'm so lonely...

Tiba-tiba aku rasa sangat lonely (uish, emo la plak pepagi ni..hukhuk). Mahu tak emo, hari ni aku dah start keje balik, sepatutnya aku tengah bercuti sakan sekarang ni tau tak. Kurang-kurang seminggu aku cuti raya, tapi kali ni tak..sob..sob...

Sedih woo beraya tanpa orang tersayang ni tau tak... Memangla aku beraya ngan kakak aku, tapi tak sama tau aura dia kalau mamaku tiada. Korang bayangkanla, raya pertama, aku makan nasi goreng aidiladha jek.. sabor jela kakak kesayangan aku tuh, pastu mak aku siap call dan bagitau apa menu diorang kat umah kat kampung, hampes tul, saja jek nak bagi aku ngan kakak aku jeles lah tu... Pastu dahla tak de sedara mara kat sini, huhuhu. Kalau kat kampung tentu riuh umah aku time pagi raya tu... Petang lak aku pegi berkebun, yelah, dah tak tahu nak buat apa...

Raya kedua lak, aku sibuk berkebun lagi. Tengah duk tanam strawberi tu kakak aku yang 2nd call bagitau yang diorang tengah berkumpul kat umah, tengah makan-makan, ada sup tulang, dan semua makanan berkaitan ngan daging lembu ngan tulang lembu pun ada, huhuhu. Pastu siap bagitau semua orang ada, kecuali aku ngan family kakak aku, uwaa... Masa raya pose hari tu tak dek pun nak kumpul-kumpul camni. Patutlah orang kata raya haji kat Kelantan meriah ek?

Disebabkan kesedihan teramat (kunun...) aku pun sambung berkebun. Yela, dari aku buat benda tak berfaedah baik aku tanam strawberi ye tak?  Raya ketiga lak aku still duk umah juga, tak g mana-mana pun, berkebun lagi baik, leh kuar peluh (hahaha...peluh la sangat..)..

Ok la, aku rasa setakat tu jela kisah hari raya aku yang tak berapa nak best. Sedih woo bila orang kata pagi raya diorang makan nasi himpit, rendang, lemang, sate, nasi minyak... aku? Korang pun tahu aku makan apa kan? Uwaa..nak makan sate jugak!

K la, aku nak update website unit jap, yela, aku pun nak menang macam Nurul Farihah jugak. Kalau tak menang pun aku tak nak kasi KJ menang. Chaiyok2...


Sunday, November 29, 2009

H E A R T

The course of true love never did run smooth...

There is nothing either good or bad, but thinking makes it so...

To be, or not to be, that is the question...

But love is blind and lovers cannot see...

Say as you think and speak it from your soul ~~~^_^

If tomorrow never comes
Will he know how much I loved him
Did I try in every way
To show him every day
That he's my only one


And if my time on earth were through
And he must face this world without me
Is the love I gave him in the past
Gonna be enough to last
If tomorrow never comes


'Cause I've lost loved ones in my life
Who never knew how much I loved them
Now I live with the regret
That my true feelings for them
Never were revealed
So I made a promise to myself
To say each day how much he means to me
And avoid that circumstance
Where there's no second chance
To tell him how I feel


So tell that someone that you love
Just what you're thinking of
If tomorrow never comes
(If tomorrow never comes by Ronan Keating)

Saturday, November 28, 2009

Sibuk berkebun di hari raya

Aku kini dah ada job baru. Petani moden. Seronok juga bercucuk tanam ni rupanya. Setakat ni aku tanam strawberi, sayur sket, dan bela kambing, lembu ngan biri-biri. Eh lupa plak, arnab ada seekor. Tu pun orang kasi. Kira ok la kan, sebagai permulaan, aku tanam ngan bela sket-sket dulu, bila dah ada banyak modal nanti aku ingat nak besarkan sket ladang aku tuh. Korang doakan la aku berjaya ye!

Lupa plak nak bagitau ladang aku kat mana. Kat facebook, farmville, hehehe. Kalo korang ada fb tu jangan la lupa jenguk ladang aku tu. Bawakla hadiah sekali, sian aku, ladang aku baru nak bertapak jadi tak banyak yang ada, hehehe.

Ok la, aku nak sambung berkebun jap. Rasa-rasanya strawberi yang aku tanam pagi tadi dah boleh tuai. Bye-bye...

Friday, November 27, 2009

Lagu untuk mr.striker

Kau begitu sempurna
Dimataku kau begitu indah
kau membuat diriku
akan slalu memujamu

Disetiap langkahku
Kukan slalu memikirkan dirimu
Tak bisa kubayangkan hidupku tanpa cintamu

Janganlah kau tinggalkan diriku
Takkan mampu menghadapi semua
Hanya bersamamu ku akan bisa

Kau adalah darahku
Kau adalah jantungku
Kau adalah hidupku
Lengkapi diriku
Oh sayangku, kau begitu
Sempurna.. Sempurna..

Kau genggam tanganku
Saat diriku lemah dan terjatuh
Kau bisikkan kata dan hapus semua sesalku
(Sempurna by Gita Gutawa)

p/s : dedicated this song to mr.striker and thanks for everything (^_^)

Thursday, November 26, 2009

Outcast

Kadang-kadang aku rasa diri ni macam outcast...
Tetiba je rasa nak menangis pagi ni...
Emo la plak...
Susahnya nak pujuk hati sendiri kali ni (T_T)

Wednesday, November 25, 2009

Jangan menyerah

tak ada manusia
yang terlahir sempurna
jangan kau sesali
segala yang telah terjadi

kita pasti pernah
dapatkan cobaan yang berat
seakan hidup ini
tak ada artinya lagi

syukuri apa yang ada
hidup adalah anugerah
tetap jalani hidup ini
melakukan yang terbaik

tak ada manusia
yang terlahir sempurna
jangan kau sesali
segala yang telah terjadi

Tuhan pasti kan menunjukkan
kebesaran dan kuasanya
bagi hambanya yang sabar
dan tak kenal putus asa

Tuesday, November 24, 2009

Banjir

Baru lepas cakap tepon ngan my bro... Rumah aku kat kampung dilanda banjir lagi sekali. Tiga minggu lepas dah banjir jugak, ni banjir kali kedua lak... Sian mak ngan wan aku kat umah, tentu penat nak pindah barang kat kilang ngan umah, huhuhu...

Ni lum ada keputusan nak balik raya ke tak.. My bro kate p cari tiket train or bus, hukhuk... Jangan balik sorang katanya. Aku kate tengokla dulu... aura beraya dah semakin tak de...

Moga aku diberikan petunjuk pasni...

Monday, November 23, 2009

Tak dapat balik raya

Uwaa..mula-mula aku nak nangis dulu. Raya haji tahun ni mungkin aku tak balik. Sedihnya!

Kenapa? Banjir...nak lalu mana? Nak naik flight? Mungkin jugak, entahla...

Habis semua plan aku ngan Aniey hancus...lokasi tempat bengkel berubah, faktor alam lagi, faktor Aniey tak perlu g bengkel lagi, hukhukhuk...

Bukannya aku tak biasa tak balik raya, masa duk Sarawak dulu pun dalam 4 tahun tu, raya pose cuma sekali aku balik semenanjung, raya haji plak tak pernah balik...tapi masa tu okey jek..sekarang? Homesick wooo...walaupun raya dalam banjir, aku tetap nak balik jugak, korang apa tau perasaan aku, hukhukhuk...

Kalo ikut ati nak je aku drive sorang balik, tapi kalo kandas tengah banjir camne? Aku mana reti kalo sensorang ni? Uwaa.. .Nak tumpang akak aku, dia pun tak sure balik ke tak. Dah tu camne? Raya di Segamat? Tak mboh!

Kemungkinan

Aku sadar bukan mudah
Untuk mengejar mimpi indah
Pernah suatu ketika dulu
Ku punya harapan besar
Kini aku tak pasti
Dapatkan ku miliki

Sudah jauh kita tempuh
Kekalkanlah impian lalu
Mungkin ada hikmat
Yang akan menunggu
Di penghujung jalan
Biar nanti kecewa
Setidak-tidaknya mencuba

Jika halangan menduga perjalanan kita
Janganlah kau putus asa
Karena ku ada di sisi setia menemani
Andai semangatmu gugur
Genggamlah tanganku
Kita hampir ke situ

Adakala ku terasa
Ketabahan tak setegar
Tetapi apakan daya
Berhenti separuh jalan
Percayalah padaku
Aku yakin kita mampu

Biar orang katakan
Rapuhnya harapan
Bukan mereka tentukan lagi
Kau ada aku dan aku punya kamu
Amanlah akhirnya tetap bersama
(Hampir ke Situ - Mendua)

Saturday, November 21, 2009

Cahaya

Kata Nur, "Saya cuma mahukan kebahagiaan, tetapi kenapa kebahagiaan itu semakin lama semakin jauh dari saya?"

Friday, November 20, 2009

Thursday, November 19, 2009

Speechless


Saya merenung kelemahan diri, betapa rapuhnya hati ini, dijentik sekali terus pecah hancur berkecai. Baru saya sedar agaknya, betapa goyahnya iman ini, betapa lemahnya kesabaran ini. Betapa diri ini masih belum redha dengan ketetapan dan ketentuan qada' dan qadar.

Wednesday, November 18, 2009

Happy at work

Saya tengah baca buku ni – Happy at Work. Teringin menulis artikel motivasi berkenaan kerja ni, harap dapatlah menghasilkan tulisan berilmu kali ni. Sebelum ni dah menyumbang idea untuk sebuah buku kaunseling (hehe, bersama cik pretty, koya2), dah selamat dicetak dah pun. Ok, chaiyok2…semoga angan-angan menjadi kenyataan.

Menatap matamu

Sungguh indahnya hari berlalu
Menunggu kasih tambatan hati
Ingin rasanya selalu berbagi
Bersamanya kala suatu nanti

Andaikan kau jadi milikku
Selaluku nyanyikan lagu rindu
Andaikan kau dan aku bersatu
Dunia ini berseri selalu

Ku ingin dirimu dekat dihatiku
Berdua kita kan raih bahagia
Ku ingin dirimu turut merasa
Rasa rindu untuk menatap matamu
Menatap matamu

Bagaikan bintang nun jauh di sana
Terangi malam yang semakin gelap
Jika kau sudi menemaniku
Takkanku lepas walau sedetik pun
(Menatap matamu - Aril)

Saturday, November 14, 2009

Weekend@ofis--hati lara+paranoid

Panjang tajuk entri ni, hahaha. Mungkin sebab banyak kot yang aku nak cite hari ni.

WEEKEND
Dah lama aku tak datang ofis time weekend, dulu selalu juga. Oh ya, ada keje yang aku perlu setelkan. Keje yang benar-benar menyesakkan kepala aku. Perut aku plak lapa, pagi tadi breakfast ngan roti je. Jap lagi nak kuar cari makan, sorang. Terpaksa, malas nak menyusahkan sesiapa.

HATI LARA
Aku dah menjadi hantu novel. Semalam je aku dah habiskan dua buah novel yang aku pinjam dari library petang semalam. Sambil lepak-lepak menunggu dua librarian yang sebok tu untuk keluar dinner (hehehe), sempat juga aku pinjam tiga novel. Tinggal sebiji lagi belum aku habiskan, tak pe, malam ni.

Teringat novel Soalnya Hati yang aku baca semalam. Sangat best sampai aku ketawa mengekek sorang-sorang sampai housemate aku kata aku gila gelak sensorang, hahaha...

Aku teringat kata Shazana dalam novel tu kat Zulaikha :
"Sayang lain, cinta lain. Kau boleh sayang kat buku-buku kau tu, tapi kau tak boleh cintakan buku. Ia amat berbeza. Tanya hati kau, apa ertinya dia pada kau, sayang atau cinta? Ask yourself, you love him or you like him?"

PARANOID
Apa yang terjadi dulu mungkin telah membuatkan aku lebih berhati-hati...
Apa yang terjadi dulu mungkin mengajar aku supaya sabar dan tabah
Apa yang tejadi dulu tak sanggup aku lalui lagi untuk kesekian kali...

Titik

Friday, November 13, 2009

Tidak bagus

Semua tidak berjalan lancar... Masalah datang bertimpa-timpa!

Untuk kesekian kali, aku dah betul-betul give up. Sorila, angin aku sangat tidak baik hari ni. Sangat sensitif.

Healing myself--alone

Bagaikan melukut di tepi gantang
Begitulah aku
Di dalam hidupmu
Ada tiada tak memberi kesan
Hanya aku menanggung
Kerinduan…

Thursday, November 12, 2009

Muhasabah diri

Antara satu sikap yang sukar diamalkan oleh manusia adalah berlapang dada, bertolak ansur. Hal ini kerana, yang susah untuk manusia adalah berkorban. Berlapang dada, bertolak ansur adalah satu pengorbanan, mengutamakan orang lain dan membelakangkan diri sendiri.

Sukar, kerana manusia tidak mempersiapkan hati mereka untuk menerima. Menerima lontaran pendapat orang lain. Segera ingin bangkit membalas semula, atau terburu-buru hendak orang lain mendengar pendapat kita sahaja. Sukar untuk berlapang dada, bertolak ansur, duduk sebentar,mendengar terlebih dahulu.

Kerana hati tidak dipersiapkan untuk menerima.

Wednesday, November 11, 2009

Edisi keEMOan

Semua benda yang kita buat perlukan sebab ke?

I juz wonder... :(

Kita perlukan sebab ke untuk sayang orang?
Kita perlukan sebab ke untuk spend masa ngan orang kita sayang?
Kita perlukan sebab ke kalau kita cuba nak buat hati kita gembira?

I juz don't understand...

Do i need thousands of reason to request for something?

................................................................................................................................

I need strength... Benar-benar memerlukan kekuatan untuk meneruskan semua ni. Sedihnya bila semua benda diuruskan sendiri. Kadang-kadang saya merasakan semua ni tak adil, atau saya yang terlalu mudah mengatakan Ya or tidak pandai menolak or hanya tahu diam dan melaluinya sendiri? Nak nangis, tak larat sangat dah, otak saya tak mampu install semua benda!

Tuesday, November 10, 2009

Edisi kehampehan

Aku tak tahu ni kali ke berapa aku buat keje last minute camni. Last minute ngan aku bukanlah rakan baik, tapi kadang-kadang aku rasa macam dah jadi trademark plak. Entah!

Bukan aku minta sume jadi camni (ek?), bukan aku tak tau pe nak buat. Tapi tul la orang kate, support system tu amatlah penting. Ni entah kali ke berapa aku pun tak tahu aku kate nak brenti keje, huhuhuhu... Mungkin aku patut balik umah dan tolong mak aku jual serunding lagi baik kot..hukhuk (ni la kate-kate orang putus asa, alahai...)

Give up la ngan diri sendiri sekarang, sume serba tak kena. Orang lain cam nampak aku okey jek, uwaaa... tidak, itu sume adalah faking face yang datang dari aku sendiri.

Tapi serius la, projek last ni memang buat dan menampakkan aku agak hampeh. Hasil daripada kebodohan aku sendiri aku kire. Aku pun tak tahu kenapa aku jadi camni. Masalah jiwa? Dah pulih dah rasanya....masalah kewangan? Dah stabil balik dah... masalah apa lagi hah? Adoila...

Aku berdoa moga-moga aku dapat melalui semua ni ngan jaya. Jayakah aku pasni? Huhu, jadi ikan mungkin lebih baik kot...

Monday, November 09, 2009

Seronok jadi ikan

Kadang-kadang aku rasa lebih seronok jadi ikan. Ada orang ambil berat, bagi makan. Ada orang cucikan kolam ikan. Ikan cuma berenang kemudian makan, makan, makan...

Kadang-kadang aku jeles ngan ikan. Pagi-pagi lagi dah ada orang bagi makan. Aku? Hah, pandai-pandaila cari makan sendiri.

Oh, apa aku merepek ni? Ngan ikan pun nak jeles, hahahaha. Ada aku tuba kolam ikan malam ni, ish..ish..ish..jahatnya aku. Okla, kene start bekerja dengan jaya hari ni. Chaiyok...

Nota : aku bersyukur jadi manusia. Ikan ni perumpamaan jek okey!

Friday, November 06, 2009

Eternal flame

Close your eyes
Give me your hand
Do you feel my heart beating
Do you understand
Do you feel the same
Or am i only dreaming
Is this burning, an eternal flame

Hampir seminggu blog ni tak di update… Menulis tanpa ketenangan mungkin salah satu sebab mengapa aku menjadi pasif di alam maya ni.

Am I sensitive? Kadang-kadang… selalu pun ye juga. Senang je nak perasan aku ni, selalunya aku akan diam. Kalau aku diam lama sangat means aku benar-benar terasa. Kadang-kadang orang tak tahu pun aku terasa. Kalau aku menjauhkan diri tu means mungkin aku tengah terasa dan dalam proses untuk healing diri sendiri.

Apa yang berlaku di sekeliling menentukan mood kita. Yup, amat betul bagi aku. Moody lately, tak yah la tau kenapa, biarlah rahsia. Macam aku pernah cakap la, kadang-kadang orang tak sedar pun apa yang aku rasa.

Hidup ni jangan banyak sangat permintaan, macam prinsip aku la, bukan senang kita nak puaskan hati orang, dan bukan senang juga orang nak puaskan hati kita. Tapi bagi aku juga, apa salahnya kita berusaha sedaya upaya memuaskan hati orang kan?

K la, harap aku akan ingat balik macam mana nak senyum pas ni.

Friday, October 30, 2009

Anugerah terindah yang pernah ku miliki

Melihat tawamu
Mendengar senandungmu
Terlihat jelas di mataku
Warna-warna indahmu
Menatap langkahmu
Meratapi kisah hidupmu
Terlukis jelas bahwa hatimu
Anugerah terindah yang pernah kumiliki
Sifatmu nan s'lalu
Redakan ambisiku
Tepikan khilafku
Dari bunga yang layu
Saat kau disisiku
Kembali dunia ceria
Tegaskan bahwa kamu
Anugerah terindah yang pernah kumiliki
Belai lembut jarimu
Sejuk tatap wajahmu
Hangat peluk janjimu
Anugerah terindah yang pernah kumiliki
(Anugerah Terindah Yang Pernah Kumiliki – SO7)

Wednesday, October 28, 2009

Welcome to my life

Do you ever feel like breaking down?
Do you ever feel out of place?
Like somehow you just don't belong
And no one understands you
Do you ever wanna runaway?
Do you lock yourself in your room?
With the radio on turned up so loud
That no one hears you screaming

No you don't know what it's like
When nothing feels all right
You don't know what it's like
To be like me

To be hurt
To feel lost
To be left out in the dark
To be kicked when you're down
To feel like you've been pushed around
To be on the edge of breaking down
And no one's there to save you
No you don't know what it's like
Welcome to my life

Do you wanna be somebody else?
Are you sick of feeling so left out?
Are you desperate to find something more?
Before your life is over
Are you stuck inside a world you hate?
Are you sick of everyone around?
With their big fake smiles and stupid lies
While deep inside you're bleeding

No one ever lied straight to your face
No one ever stabbed you in the back
You might think I'm happy but I'm not gonna be okay
Everybody always gave you what you wanted
Never had to work it was always there
You don't know what it's like, what it's like

From deep inside my heart...

Dua minggu lepas, rumah kat kampung kene masuk pencurik. Bongok punya pencurik! Siap boleh makan-makan ais-krim ngan epal lagi kata my mum. Sebab diorang tahu tak de orang kat umah. Thanks God sebab tak banyak yang diambil, kesian my bro sebab duit elaun dia yang diambil. Biar hitam hati pencurik bodo tu sebab amik duit orang kurang upaya. Pantang sungguh aku bila ada orang suka cari kesenangan atas kudrat orang lain.

Genap 1 tahun 8 bulan 10 hari kat sini. Amanah. Tanggungjawab. Berat sungguh nak pikul macam-macam. Orang yang memandang takkan faham bahu orang yang memikul. Kadang-kadang aku konpius ngan sistem kat sini, yang terlalu rileks teramat rileks, yang terbeban ditambah-tambah, yang berkuasa terlebih-lebih, yang mendapat nama atas usaha orang lain camne pulak? Atau aku yang tak tahu menilai dan buta hati?

Kadang-kadang rasa macam sangat tak penting. Kadang-kadang rasa sangat tak berguna. Kadang-kadang rasa tidak diperlukan. Aku pun tak tahu aku nk fight untuk apa. Nak perjuangkan apa. Nak minta apa.

Tak tau nak bercerita kat sape. Lately, mungkin sudah tak de orang nak dengar citer aku macam dulu. Someone yang sudi meluangkan masa berjam-jam nak dengar citer bodo aku, agak terasa kehilangan. Quality time vs quantity time? Tak tau camne nak express, tak tau nak tanya kat sape. Tapi apa yang kita telah buat untuk mengatasinya? Don’t be selfish Dila!

Aku tahu aku bukan sempurna mana... dan tiada siapa yang akan memahami (T_T)

Masih jauh

Boleh ke hati menipu? Harap tak.. tetap dan masih terasa jauh >_<

Tuesday, October 27, 2009

Hepi besday Cik Nurul Fazlieanna :)

Betul ke I eja nama u ni? Muahaha... sempena besday u yang ke 25 ni, i tulis entri khas untuk u tau, u tak terharu ke baca nih?

Jom berkenalan ngan Cik Nurul..ish, pelik plak panggil u Nurul...cam ayu jek panggil u ngan nama ni..wakaka... Saya panggil Nurul ni Faz, baru otai sket bunyinya... kami kenal masa sama-sama masuk keje. Cuma dia duk kampus lain, tapi selalu gak kami jumpa time meeting ngan kursus (extra bed, kehkehkeh). Walaupun jauh beribu batu, kami selalu sms (dulu-dulu jek, sekarang Faz dah malas nak topup, hampeh u), ym sama-sama, berlotus sama-sama, mengutuk dan mengumpat itu biasalah (biasa ek u?)..

U, i doakan u sukses dalam semua yang u nak... kerjaya, keluarga, hidup, CINTA dan lain-lain... Kalau u dah berjaya tu janganla lupa kat i ni ek...hukhuk...

Sempena hari kelahiran u ni, i tak de hadiah mahal nak kasi u, jadi i kasi u entri khas ni ngan kasih sayang je la ek, kasih sayang kan tak boleh dijual beli. Lagipun, u kan bakal dapat hadiah spesel dari Sham (jom gelak guling2...)

Adoila, pe lagi i nak merepek ni? Ok la, nak kene buat KPI 2010 ngan laporan 2009 ni, kita kan nak bentang minggu depan (huhuhuhu...tak buat tak boleh ke?)...jom

Monday, October 26, 2009

Cannot smile

Hati yang terasa jauh membuatkan saya lupa bagaimana mahu senyum…

Thursday, October 22, 2009

Dekat tapi jauh

“Pernahkah kau bicara…tapi tak didengari…”

Kadang-kadang jauh itu mungkin lebih baik dari dekat

Dekat hanya makin menjauhkan

Dekat tapi macam jauh...

Wednesday, October 21, 2009

Muka sedih?

Muka aku ni muka sedih ke? Ye kot.. aku pun rasa camtu. Muka sombong pun ye jugak. Aku tak de la sombong mana, bagi yang tak kenal kira nampak macam ala-ala sombong la seposen, tapi hati baik tau.

Muka aku ni jenis jujur. Maksud aku, kalau la aku tak suka something, memang jelas dan nyata nampak tak suka. Kalau sedih pun camtu jugak :(

So korang rasa muka aku sekarang camne?

Tuesday, October 20, 2009

Perempuan berduka dari Tanah Rencong

Di dalam kehidupan ini, kita suka diberi. Disuap adalah kebiasaan manusia. Tidak ramai manusia menggerakkan diri mereka untuk menyuap dan memberi. Sebab itu, lebih ramai manusia tidak mahu berusaha, tetapi hanya menunggu rezeki datang bergolek kepada diri mereka.
Begitu juga dalam persahabatan. Kita biasanya suka menerima. Atau, kita suka apa yang kita beri itu, dibalas semula. Jika tiada timbal balik, maka kita tidak akan bersemangat meneruskannya. Ramai orang menghadapi situasi ini. Akhirnya mereka akan tertanya-tanya”
“Saya dah buat baik pada kawan saya, tetapi dia buat macam tak tahu je kehadiran saya”
“Saya ada sahabat, tetapi dia tak sayang saya”
“Saya dah hargai dia, tapi dia tak pernah pun hargai saya”
Sebenarnya, hidup ni tak seindah teori. Tidak juga macam drama-drama atau kisah indah di dalam novel. Walaupun sebenarnya, teori itu tidak mustahil direalitikan, dan kisah indah di dalam novel dan drama tak mustahil dibumikan.
Namun kita berhadapan dengan manusia. Manusia ada pelbagai ragam. Apa-apa sahaja boleh terjadi. Justeru, dari mengharap sesuatu yang tidak pasti, lebih baik mempersiapkan diri untuk berhadapan dengan pahitnya realiti.

Tiada untukku

Belajarlah melihat sekeliling, perhatikan apa yang tidak kena sekiranya masih ada rasa sayang dalam hati.

TQ..

Never been to a place like here
Never seen it anywhere
Very eager
I wonder
Since its new it has no tangles
Isolations have no flower
Very near i scower
But anyway
I guess i wasn't needed here

Monday, October 19, 2009

Kekurangan kasih sayang

p/s : diari yang merepek, jangan baca kalo tak de masa…

Jumaat
Pernah tak korang tengah mengexpresskan perasaan korang, contoh, time tu tengah sedih ke, then orang tu buat macam tak de pape? Aku memang suka berlagak macam bagus (kadang-kadang je tau)… so aku buat macam tak de pape walhal aku sangatla sedih kerana sepanjang hari tu, aku macam terabai. Mungkin aku nampak macam okey, tapi sebenarnya aku majuk! Walaupun mungkin tak de sebab kukuh kenapa aku patut majuk, tapi aku rasa sangat-sangat terabai. Malam tu nasibla aku kuar makan Chicken McDeluxe ngan Cik Aniey, sejuk sikit hati ni.

Sabtu
Pergi kenduri lak…penat juga walaupun bukan aku yang drive… masih dalam mood sedih kerana rasa macam tak penting langsung. Kadang-kadang aku terfikir, ada ke orang yang sayang kat aku ni?

Ahad
Bangun lambat. Mata bengkak. Tetiba je emo malam Ahad tu, aku nangis, tak macho sungguhla. Aku rasa sedih, sedih sangat... aku pun tak faham kenapa aku patut sedih. Mungkin sebab apa yang aku lalui sekarang ni sama macam apa yang pernah aku lalui 5 tahun lepas.

Isnin
Fyi, aku betul-betul rasa tak dihargai sekarang. Kadang-kadang aku tertanya-tanya, aku ni pernah tak wujud dalam hidup korang? Entahla, mungkin aku je yang bersangka camtu sedangkan orang tu tak perasan pape pun. Aku kot yang agak emo lately. Bak ayat cik Aniey, kekurangan kasih sayang. Mungkinkah aku ni kekurangan kasih sayang?

Friday, October 16, 2009

Belajar untuk memujuk hati sendiri

Pernah tak anda rasa diri anda ni tidak begitu penting, atau lebih tepat langsung tidak penting? Kalau dianggap penting sudah tentu anda akan berasa anda ini diperlukan kan?

Ya Allah,
Aku ini insan yang kalah
Balut hati ini yang terbelah, juga terpisah-pisah
Ya Allah,
Hanya pada-Mu aku meminta
Dan, hanya pada-Mu aku memohon..
Mohon dengan sangat
Ya Tuhanku,
Apa lagi yang salah didiriku
Bersujudku mohon kepada-Mu
Ampuni dosaku
Ya Tuhanku,
Hanya Engkau yang dapat mengerti
Kesepian yang mencabik diri
Ku tak tahan lagi
Ya Allah,
Jangan biarkan aku terpisah
Terjerat dalam pusaran rindu..
Rahsia kasih-Mu
Ya Allah,
Dia satu di antara seribu
Ku mohon jangan pisahkan aku

Dia yang sebok

Saya yang tak faham atau dia yang tersangat 'sebok'?

Dilupakan (T_T)

Tidak dipedulikan (~_~)

Terpinggir… (i_i)

Thursday, October 15, 2009

Ada untukmu

Tanpa manis madah
Janji yang puitis
Tuk persembahan
Hanya ketulusan
Sekeping hati suci

Aku…
Berikan kasih
Kalau itu yang kau mahu dari ku
Aku…
Berikan cinta
Untuk membahagiakan hari mu
Aku…
Sayang dirimu
Biarpun nafas ku sampai terhenti

Tuesday, October 13, 2009

Kusut

Kadang-kadang kesedihan tu susah nak digambarkan. Siapa yang boleh faham situasi saya sekarang? Saya sudah tak tahu sama ada nak menangis atau meraung. Saya sendiri pun takut untuk menghadapi kenyataan.

Monday, October 12, 2009

Singa inspirasi

Dulu saya ada Memel si patung Garfield, walaupun Memel dah ‘berusia’, tapi saya masih tetap sayangkan dia. Sekarang Memel ada kat kampung.

Cik Aniey pun ada juga Ogy si Frogy yang leh teman dia tidur malam-malam...

Sekarang saya tak ada apa-apa. Teringin pula nak ada Singa Inspirasi macam Wajib Tayang kasi kat Mia tuh. Ada rambut. Cute...

K la, banyak kerja nak kene buat hari ni... agak ketensenan... tapi tak tahu kenapa saya boleh melalui dengan tenang hari ni walaupun saya tahu banyak yang tak smooth. Mungkin belum tiba lagi masa untuk collapse sekarang ni (T_T)

Friday, October 09, 2009

Saya diselubungi keresahan yang teramat

Kadang-kadang rasa nak tumbuk je diri sendiri. Projection. Sekurang-kurangnya saya akan lega. Tapi macam biasa, saya cakap je, tak tumbuk pun. Semalam sangat-sangat tensen. Apa yang saya buat? Cari seseorang untuk dibebelkan dan melukis. Kadang-kadang art therapy ni berkesan juga untuk menghilangkan tekanan. Express semuanya di dalam satu lukisan. Lega…

Hari ni? Saya berdoa semoga semuanya berjalan lancar. Saya benar-benar memerlukan sokongan moral.

Thursday, October 08, 2009

Saya dan kebodohan yang terlampau

Hari yang sangat mentensenkan. Kenapa? Sebab satu keje pun saya tak mula pun lagi. Saya malas? Tidak juga. Tapi saya betul-betul tak tahu apa yang patut saya buat.

Muka saya macam orang tak sihat hari ni. Kata beberapa orang students saya. Ye ke? Agakla, huhuhu... walaupun nampak je happy tapi dalam hati Tuhan je yang tahu apa yang saya alami.

Saya ingatkan saya dah cukup tabah, tapi tidak. Air mata saya menitik juga. Uwaa... sedihnya, kenapalah saya tidak bagus macam orang lain? Kenapalah saya boleh melakukan kesilapan yang saya tak patut buat? Dan sekarang saya menunggu hukumannya. Padan muka saya! Padan muka saya je tak apa, janganlah melibatkan orang lain, harapnya...

Saya betul-betul rasa down sekarang (T_T)

Will be yours

So sail away and free your ghost
Give to whom you love the most
Give away and you’ll believe
All good things, you’ll receive

The more you give, the more you get
Always try, not to forget
So give it all away, hey…
All that you want, will be yours

If I’m the one, you lookin’ for
Then open up that bolted door
Let me in and lead me through
You know, I’ll do the same for you
Step by step, you’ll be aware
Heart to heart, if truth is there
Now give away and you believe
All good things you’ll receive

Wednesday, October 07, 2009

I knew I loved you

Maybe it's intuition
Somethings you just don't question
Like in your eyes, I see my future in an instant
And there it goes, I think I've found my best friend

There's just no rhyme or reason
Only a sense of completion
And in your eyes, I see the missing pieces
I'm searching for, I think I've found my way home

I know that it might sound
More than a little crazy
But I believe

I knew I loved you before I met you
I think I dreamed you into life
I knew I loved you before I met you
I have been waiting all my life

Tuesday, October 06, 2009

Keliru

Banyak benda di luar jangka berlaku minggu ni. Tak tahula nak marah ke, gembira ke...sayang ke? Bukan tak tahu, tapi susah nak kata. Betul ke apa yang saya buat ni?

Monday, October 05, 2009

Belajar untuk tidak meminta

Menggembirakan hati orang dan melukakan hati sendiri. Bukankah itu tidak adil. Bukankah sepatutnya kedua-dua pihak sama gembira tanpa ada yang terluka.

Menggembirakan hati orang bukankah tugas mulia? Tidakkah kita berasa senang jika melihat orang gembira? Tapi perlukah kita mengabaikan perasaan sendiri?

Dalam hidup ini, perlukah kita terlalu banyak meminta?

Memberi dan menerima. Bukankah itu konsep yang adil. Sama-sama merasa.

Tapi, belajarlah untuk tidak meminta...

Boleh ke?

Sunday, October 04, 2009

Sejak ku bertemu padamu

Sejak ku bertemu pada mu
Fikiran ku telah terharu
Hanya kekanda yang akan dapat
Mengubatkan hati ku rindu

Saturday, October 03, 2009

Hatiku berbunga-bunga cinta

Hujung minggu yang agak baik... Kerjaku berjalan lancar, walaupun hati berdebar-debar pada mulanya... Jiwaku pun tak kacau lagi... Sayangku bertambah-tambah... ahaks (^_^)v

Friday, October 02, 2009

Kau dan Aku

Kau dan aku, adalah satu
Tak kira apa
Segala rintihan aku,engkau selalu ada
Biar kata memisah kita
Biarkan saja
Kerana terbiasa

Mengejar mimpi, yang pasti akan aku
Sentiasa merasa kehilanganmu
Ku akan tunggu saat bertemu
Tiada henti
Walau dimana kita berdiri
Di dalam dunia ini
Biar sampai akhirnya nanti

Semua tak terang di mataku, walau warnanya menyala
Ingin merasa namun aku takkan cuba
Biar kata memisah kita
Biarkan saja
Kerana terbiasa
(Kau Aku - Aizat)

p/s : lagu ni untuk striker yang dah lama tak baca blog ni, jangan lupa nyanyi lagu ni pulak ye, kehkehkeh (^_^)

Thursday, October 01, 2009

Saya kini sedikit bermotivasi

Oh ye... hari ni agak okey sedikit, mungkin menatap wajah-wajah budak umur 12 tahun mengingatkan saya zaman sekolah rendah dahulu, sangat seronok… Mungkin juga memberi motivasi kepada orang lain turut menaikkan motivasi diri saya untuk hari ni, kalaulah setiap hari macam ni kan bagus… maksud saya setiap hari bermotivasi, bukan setiap hari bagi ceramah, tidak ye tuan puan…

Teringat pula diskusi bersama cekgu-cekgi yang datang bersama sekumpulan pelajar tadi. Terkejut mereka kerana saya seorang jek Cik K… di sini sedangkan pelajarnya hampir tujuh ribu. Huahua…kelakar bukan, entah bila la rakan sekerja baru saya akan masuk, terasa juga kekalutan ini pabila diberikan tugas yang menggunung. Sangat tidak best ye tuan puan. Tapi saya tahu saya boleh buat, chaiyok to myself. Hendak seribu daya, bak kata saya kepada bebudak sekolah pagi tadi.

Apa lagi yang saya nak merepek? Besok adalah sangat tidak best. Meeting, bengkel dan taklimat, malamnya program kolej. Camne nak kerat badan nak pergi semua tempat ni? Alahai... dan tiba-tiba saya rasa semangat kembali menurun. Di mana buah hatiku dikala ku dilanda ketiadaan semangat. Mungkinkah ku telah dilupakan?

Time kasih kepada kengkawan yang masih setia bersamaku. Yang bagi lagu (Cik Aniey lah tu), bagi sms, doa untukku, belanja makan je belum lagi (KFC ye Cik Am), muahaha. Oh ya, to Cik Am mana lagu yang aku mintak tu? Takkan kene bayar kot... Atau mungkinkah aku patut request lagu Kau Aku yang dinyanyikan oleh buayafreng ku Aizat daripada Cik Nurul?...

Tuhan berikanlah ku kekuatan

Oh Tuhan terangkan hati dalam sanubariku
Oh Tuhan ku berserah segalanya kepadamu
Agar jiwaku tenang dengan bimbingan Mu selalu

Ada kalanya ku merasa hidup ini seperti kaca
Jikalau tidak bersabar
Hancur berderailah akhirnya
Tabahkanlah hatiku
Melalui semua itu
Kuatkanlah
Cekalkanlah diriku

Wednesday, September 30, 2009

Haru-biru

Minggu ni mungkin minggu yang agak haru-biru buat saya. Eh, bukan saja minggu ni tapi juga sepanjang bulan ni dan bulan depan sebenarnya. Oh, sangatlah tidak best! Kenapa? Macam-macam jadi, sampai dah nak termuntah menengok pc nih dan berada di sini.. Dan disebabkan jiwa kacau jugak, makin menambah kekusutan yang telah sedia ada.

Semalam sempat juga mencuri masa keluar menemankan Cik Aniey servis keta walaupun dalam sibuk. Memang nak keluar pun dari opis tu. Dan secara tak sengaja Cik Aniey menjadi mangsa bebelan saya pasal keje..., bila keje banyak mulalah nk brenti ye tak, huhuhu... Mujurlah insiden 'GULA' menyebabkan saya ketawa mengekek, kehkehkeh... Heran sungguh saya bila Cik Aniey nak beli GULA kat kedai pc, wakakaka... Gula adalah tidak sama dengan Cooler ye tuan puan... Tengah tak betul, cooler di fahamnya gula, adoi...

Hari ni, sambung lagi keje haru-biru, barulah terasa kekalutan menyelubungi hidup ni. Oh ya, hari ni ada dua appointment sesi ngan students. Bertuah students ni kerana saya sudi mendengar luahan mereka. Saya?

Kadang-kadang jangan terlalu banyak meminta dan berharap kerana sebenarnya kita akan melukakan hati sendiri...

Tuesday, September 29, 2009

Jiwa kacau

Sudah lama saya tak dilanda penyakit ini. Tersangat kacau sehingga saya tak dapat nak tumpukan perhatian. Angin saya juga tidak berapa baik, nasib baik puasa, sekurang-kurangnya saya bersabar dan tak baran sangat.

Teringat pula kata-kata Langit Ilahi, cinta itu biarlah berlandaskan kepada Allah, barulah kita akan redha dengan setiap yang berlaku.

Ada sesiapa yang sudi nak bagi sesi kaunseling kat saya? (T_T)

Monday, September 28, 2009

Saya dilanda kerinduan

Huahuahua… bunyinya mungkin agak meloyakan… Memang saja-saja je saya letak tajuk entri ni seperti di atas..

Benarkah saya dilanda kerinduan? Betul kot…

Atau saya dilanda sakit hati? Agak la..kerana terasa dilupakan (T_T)

Ku akui ku sangat-sangat menginginkan mu
Tapi kini ku sadar ku diantara kalian
Aku tak mengerti ini semua harus terjadi

Ku akui ku sangat-sangat mengharapkan mu
Tapi kini ku sadar ku tak akan bisa
Aku tak mengerti ini semua harus terjadi

Lupakan aku kembali padanya
Aku bukan siapa siapa untukmu
Ku cintaimu tak berarti bahwa
Ku harus milikimu slamanya
(Di antara kalian – D’ Masiv)

Inilah lagu yang saya menemani saya pergi balik sepanjang perjalanan hari tu.. Dan tiba-tiba lagu ni masuk ke dalam mimpi saya semalam, adoi...

Lemah

Di saat saya menulis entri pagi ni, sepatutnya saya tengah menyiapkan kerja yang bertimbun ini, huhuhu, rasa tensen pula bila kene siapkan keje setelah bercuti lama-lama. Dan di saat ini juga, mata saya teramat mengantuk, mungkin tak biasa bangun pagi setelah sekian lama bangun lambat, wakakaka…

Puasa? Hari ni puasa, insyaAllah, kalau tak ada sebarang halangan. Elok la puasa time tengah rajin ni, lagi pun malas nak fikir nak breakfast ngan lunch apa hari ni.

Kerja saya agak terbantut hari ni, tiada mood, cam biasalah, susah sungguh nak memotivasikan diri sendiri ni. Tapi kalau cakap kat orang leh pulak, heran2x…

Ok la, nak sambung kerja..(cik pretty tentu tensen bila saya buat-buat bz, kehkehkeh)

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidilfitri


Salam Aidilfitri diucapkan buat semua...
Mohon maaf di atas segala salah dan silap



p/s : Ada tak yang akan rindu dan ingatkan saya sepanjang ketiadaan saya nanti? mr. striker tak nak singgah kelate ker? hukhukhuk... (T_T)

Wednesday, September 16, 2009

Jodohku di mana?

Kisah 1
Suatu masa dulu, aku mempunyai seekor rama-rama yang sangat cantik, kepaknya berwarna warni, aku bahagia setiap kali melihat dia mengibarkan kepaknya, indah sekali…. Sayangnya rama-rama itu sudah tiada.. kerana terlalu mencintai rama-rama itu, aku telah memegang sayapnya terlalu erat, dan akhirnya aku telah mematahkan sayapnya yang indah itu... dia menderita kesakitan kerana aku.. akhirnya dia mati dan meninggalkan aku sendirian...

Kisah 2
Ibu bapa aku berpesan kepada aku agar aku merentasi sebuah taman yang indah, meminta aku agar memilih bunga yang paling cantik dan tunjukan kepada mereka. Aku juga tidak dibenarkan untuk berpatah balik atau menoleh ke belakang.. Ketika meredah taman itu, aku terjumpa bunga yang cantik..tapi aku sangka bunga di hadapan pasti lebih cantik lalu aku biarkan bunga itu, begitulah seterusnya hingga akhirnya, bila aku tiba di hujung taman, aku tidak dapat memilih mana-mana bunga kerana aku rasakan bunga yang paling cantik adalah bunga yang pertama aku temui, tapi aku tidak dibenarkan untuk menoleh ke belakang lagi.. aku menyesal kerana tidak memilihnya terlebih awal, aku menyesal kerana tidak menghargainya.. kini aku tidak punyai apa-apa..

Kisah 3
Aku punya seekor burung yang cantik, aku sayang dia, aku kasihan melihat dia terkurung lalu aku bukakan pintu sangkarnya.. sayangnya, sebaik saja aku membuka pintu, dia pergi tinggalkan aku di sini, aku perlukan dia, aku sayang dia, aku mahu dia kembali, tapi dia sudah pergi jauh..

Kisah 4
Dahulu, aku dan wanita saling mencintai. Kami hidup bahagia bersama. Namun suatu hari, terjadi perselisihan faham antara kami, lalu aku secara tidak sengaja berkata kepada wanita, aku katakan bahawa dia bukan tulang rusukku. Kata-kata aku itu telah membuat wanita sedih dan kecewa, dia pergi meninggalkan aku, doakan agar aku dapat ketemu tulang rusukku.. bertahun kami terpisah, akhirnya kami dipertemukan lagi, aku dan dia masih lagi tidak ketemui tulang rusuk masing-masing..malangnya, setelah bertemu semula, dia akhirnya pergi meninggalkan dunia ini selama-lamanya.. dadaku terasa sakit yang amat sakit.. kini baru aku sedar bahawa dialah tulang rusukku, namun semuanya sudah terlambat.. dia sudah tiada lagi..

Begitulah kehidupan ini.. kita mencari jodoh terbaik kita, mencari dan mencari hingga kadang-kadang kita tidak sedar ia mungkin sudah ada di hadapan kita. Kita mungkin lupa untuk bersyukur, lupa untuk menghargai apa yang kita miliki, sehinggalah bila ia bukan lagi milik kita, barulah kita menangisi kehilangannya

Tidak semua orang bertuah, tidak semua orang memiliki apa yang di kehendakinya. Mungkin apa yang menjadi milik kita tidak secantik atau seindah milik orang lain, namun sekiranya kita bersyukur dan tahu menghargai, percayalah, mungkin itulah anugerah yang terindah buat kita...

Tuesday, September 15, 2009

Cinta terlarang

Hari ni saya betul-betul tiada idea untuk mengupdate blog ini. Selalunya pagi-pagi lagi saya mesti akan menulis sesuatu. Hari ni? Kerana sibuk mengejarkan dateline urusan yang saya sendiri tangguhkan (padan muka saya)… jadi saya tak mengarang ye hari ni, sekadar membaca blog orang jek.

Saya kongsikan lirik lagu yang diambil dari blog Pena Mutiara, sangat sedih woo lagu ni…hukhukhuk….cerita Pena Mutiara pun sedih jugak, hukhukhuk… cinta terlarang (T_T)
Mengapa cinta ini terlarang
saat kuyakini kau lah milikku
mengapa cinta ini tak biasa menyatu
saat ku yakin tak ada cinta selain dirimu

Tuhan berikan aku hidup
satu kali lagi
hanya untuk bersama nya
ku mencintai nya
sungguh ku cintainya

Rasa ini sungguh tak wajar
namun ku ingin tetap bersama dia
untuk selamanya…

(Cinta terlarang – The Virgin)

Monday, September 14, 2009

Kad raya pertama


Akhirnya, dapat juga saya kad raya, hehehe... Dengan ini saya persembahkan kepada anda kad raya saya yang pertama untuk raya tahun ni, daripada anak buah ku yang belajar pra-sekolah, Irwan. Beria-ria dia menyerahkan kad ni pada saya. Dan tenkiu to Cik An sebab menjadi photographer pagi ni bagi membolehkan saya post kat entri hari ni, muahahaha...

Friday, September 11, 2009

Susah ker nak membahagiakan hati orang?

Situasi 1
Sekiranya anda mahu ke mana-mana, adakah anda akan maklumkan kepada orang-orang penting atau orang yang anda sayangi sekiranya anda telah memulakan perjalanan dan tiba ke destinasi? Ya atau tidak semuanya bergantung kepada anda, tapi mungkin anda harus sedar, sekiranya anda mengabaikan perkara ini, anda sebenarnya merisaukan hati orang kerana jauh di satu sudut, sebenarnya masih ada orang yang mendoakan keselamatan anda. Sudah tentu anda tak mahu membuatkan orang yang anda sayangi tertanya-tanya atau bimbangkan anda kan?

Situasi 2
Setiap kali anda bercuti atau outstation, adakah anda akan menghubungi teman baik atau orang yang anda sayangi untuk bertanya khabar? Memanglah itu privacy anda, anda berhak mendapatkan kedamaian tanpa gangguan sekiranya bercuti atau sibuk dengan perihal kerja sekiranya outstation, tapi tak salah jika anda meluangkan sedikit masa kan? Mungkin satu sms dah cukup membuat orang yang care tentang anda gembira menerima khabar anda. Anda bukan memerlukan satu jam tapi hanya satu saat.

Situasi 3
Jika anda memancing ikan, setelah ikan itu terlekat dimata kail hendaklah anda mengambil terus ikan itu, janganlah sesekali anda lepaskan ia semula ke dalam air begitu sahaja kerana ia akan sakit oleh bisanya ketajaman mata kail tu dan mungkin akan menderita selagi ia masih hidup. Begitulah juga setelah anda memberi banyak pengharapan kepada seseorang setelah ia mula menyayangi anda hendaklah anda menjaga hatinya, janganlah sesekali anda terus meninggalkannya begitu sahaja kerana dia akan terluka oleh kenangan bersama anda dan mungkin tidak dapat melupakan segalanya selagi dia mengingati anda.

p/s : Renungan untuk anda dan juga diri saya sendiri. Kadang-kadang kita terlupa untuk melaksanakan perkara yang sangat kecil lagi ringkas sedangkan ia amat penting dan memberi kesan dalam hidup seseorang.

Thursday, September 10, 2009

Kene tag lagi...

1. Nama timangan saya...
Family – anne, cik su
Rakan, kawan, rakan sekerja – wan, dila, adila

2. Saya seorang yang...

Cerewet bab makan…

3. Lagu favourite saya…
Menjaga hati (sedih, hukhukhuk…)

4. Makanan kegemaran saya...
Tom yam…

5. Soalan dari saya yang telah abaikan oleh 'somebody'....
Tak faham la soklan ni

6. Warna kesukaan saya...
Putih...

7. Benda yg mesti ada dalam beg...
Duit la of course...semua dokumen penting macam IC, lesen memandu, kad atm, barangan make up ku yang tak seberapa tu, pen, kunci rumah dan kunci kereta, tisu muka, HP

8. Kali terakhir saya menangis...
Dua minggu lepas, ceritera sedih, sekarang ceritera gembira je, hehehe...

9. Sikap yg buat saya stress...
Bila saya tak dapat siapkan kerja yang saya patut buat dan saya menangguhkannya sebab tiada mood (tak patot kan?)

10. Tag 5 rakan anda
Hari ni saya baik hati, kesian pula nak menTAG orang lagi, jadi siapa-siapa yang dah terbaca entri ni so automatik anda di TAG, muahahaha...

Munajat cinta

Ya Allah, jika aku jatuh cinta, cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu. Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu

Ya Muhaimin, jika aku jatuh hati, izinkan aku menyentuh hati seseorang yang hatinya bertaut padaMu. Agar aku tidak jatuh dalam jurang hawa nafsu

Ya Rabbana, jika aku jatuh hati, jagalah hatiku pada-Mu. Agar aku tidak berpaling daripadaMu

Ya Allah, jika aku jatuh hati pada kekasihMu, jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu

Ya Allah, jika aku menikmati cinta, janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan bermunajat di sepertiga malam terakhirMu

Ya Rabbul Izzati, jika aku rindu, rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalanMu

Ya Allah, jika kau halalkan aku merindui kekasihMu, jangan biarkan aku melampaui batas sehingga lupa pada cinta hakiki dan rindu abadi kepadaMu

Amin…

Wednesday, September 09, 2009

Benarkah itu cinta?

Aku betul-betul sayangkan dia”
“ Lelaki itu pun cintakan aku”
“ Kami berdua saling cinta-mencintai”
“ Kami mahu membina mahligai bersama” Tambahnya lagi

Mabuk. Mimpi yang entah berapa tahun lagi baru menjadi realiti, tetapi terasa seperti esok akan menjadi. Benarkah itu cinta?

“ Kau tahu apa makna sayang?”
“ Menjaga orang yang kita sayangi dari kesengsaraan, membuat dia bahagia”
“ Maka kamu tidak mencintai dia sebenarnya” Saya menjawab perlahan.

Cinta bukan semudah tiga perkataan. Cinta yang sebenar adalah taat kepada TUHAN. Maka cinta kepada manusia, berdiri atas ketaatan. Secara tidak sedar, cinta itu memerlukan sepenuh hati. Cinta sepenuh hati adalah hanya untuk ILAHI. Dari cinta kepada ILAHI inilah, terbinanya cinta antara insani. Cinta yang asasnya iman dan taqwa, cinta yang matlamatnya hendak mencari keredhaan ALLAH.

Cinta itu datang dengan tanggungjawab. Tanggungjawab membahagiakan pasangan kita. Bukan bahagia di dunia semata. Tetapi bahagia hingga ke akhirat sana.

Bagaimana pula dengan cinta saya? (T_T)

Tuesday, September 08, 2009

Siapalah saya (T_T)

Soalan 1 : Apa perasaan anda sekiranya anda mengetahui sesuatu perkara mengenai orang yang anda sayangi daripada orang lain bukan daripada orang yang anda sayangi sedangkan perkara tersebut teramat penting?

A - Terasa diri tidak penting
B - Tidak istimewa
C - Marah
D - Sedih

Soalan 2 : Apa yang anda akan lakukan jika anda berasa kedudukan anda tidak selamat dan tercabar?

A - Bersiap-sedia lebih awal dari segi fizikal, mental dan emosi
B - Melarikan diri ke tempat lain (berpindah?)
C - Membuat transformasi diri yang baru
D - Berhadapan dengan cabaran tersebut


Soalan 3 : Apa yang anda akan lakukan sekiranya anda perlu memilih antara melukakan hati sendiri atau melukakan hati orang lain?
A - Hati sendiri (jika melukakan hati sendiri hanya satu pihak yang akan terluka kan?)
B - Hati orang lain (anda sangat kejam jika melukakan hati banyak pihak kan?)
C - Melukakan hati sendiri dan hati orang lain (tidak adil kan?)
D - Melarikan diri dari masalah

This song is telling what i feel right now (T_T)

Mian-han-goni mian-haeya hanun-goni
nol saranghage dweborin-gol
nae sarangi nol manhihim-tulge
handanun-gol almyonsodo

ajikdo po-dae-chido mothago-isso
iron-nal i-hyae-handamyon
chogum man-nada on-nago hae-do
na yongso-hae chamshiman do

anirago an-dwendago
nae nunul kalyodo nonun
issot-go ham-gge-haeso apa-hamyo
sarado kugot-manuro haeng-bo-khae-sso

nae dogwerul damaga tut-ji-anhado
onjena nae-ge marul-haet-go
chiwojiji anh-nundamyon
ijen chongmal saranghago-shipo
(Miahn Haeya Haneun Guhnee – OST Sassy Girl Choon Hyang)

Monday, September 07, 2009

Tuhan Berikan Aku Cinta

Walau aku senyum bukan berarti
Aku selalu bahagia dalam hari
Ada yang tak ada di hati ini
Di jiwa ini hampa

Ku bertemu sang adam di simpang hidupku
Mungkin akan ada cerita cinta
Namun ada saja cobaan hidup
Seakan aku hina

Tuhan berikanlah aku cinta
Untuk temaniku dalam sepi
Tangkap aku dalam terang-Mu
Biarkanlah aku punya cinta

Tuhan berikanlah aku cinta
Aku juga berhak bahagia
Berikan restu dan halal-Mu
Tuhan beri aku cinta
(Tuhan Berikan Aku Cinta –OST Ketika Cinta Bertasbih)

Kena tag

Tag ni daripada Cik Nurul yang hampes kerana telah men'tag'ku…Dahla panjang tag ni, nasib baiklah diriku kerajinan untuk melayan tag ni, huahuahua… Kita mulakan ye….


1. Bekas kekasih sy adalah :
Used to be my very bestfren…

2. Sy sedang mendengar :
Bunyi aircond yang bising serta bunyi construction kat bangunan depan ni, huhuhu…

3. Mungkin sy patut :
Tidur sekarang, ngantuk..huahuahua, sebab saya duk menyembang ngan Cik Hani sampai tengah malam semalam

4. Sy suka :
Tidur…tidur…dan tidur…yehaaa…

5. Sahabat-sahabat baik saya :
Ada merata-rata…

6. Saya tak paham :
Kenapalah saya dilanda kemalasan sekarang ni, I wonder la, hehehe…

7. Saya kehilangan :
Erk..tak de pulak hilang pape setakat ni

8. Ramai yang kata :
Saya tak de masalah, ish, mengarut betolla...

9. Makna nama saya :
Cahaya Keadilan...

10. Cinta itu adalah :
Macam chewing gum, u’ll never know the taste until u chew it...

11. Di suatu tempat, seseorang sedang :
Merindui saya, kehkehkeh, ada ker?

12. Saya akan cuba :
Menyiapkan semua kerja hari ni, chaiyok2

13. Ayat SELAMANYA membawa maksud :
Forever...

14. Telefon bimbit saya :
Huhu, yang cikai punya, yang boleh sms dan jawab call je, handphone ku yang tak berapa nak canggih tu telah rosak...uwaaa...

15. Bila saya terjaga dari tidur :
Tengok handphone ler...

16. Saya paling meluat bila :
Teringat perkara yang menyakitkan hati

17. Pesta/Parti :
Uit..itu bukan kehidupan saya

18. Haiwan yang paling comel yang pernah saya temui ialah :
Garfield tu kira haiwan la kan?

19. Peringkat umur yang paling menyeronokkan bagi saya ialah :
Kanak-kanak, disukai dan dimanjai…

20. Hari ini :
Tengah berfikir untuk membuat biskut/menunjuk biskut untuk yang tersayang…

21. Malam ini saya akan :
Menjadi insan solehah

22. Esok saya akan :
Rajin dan lebih rajin daripada biasa

23. Saya betul-betul inginkan :
Ketenangan

24. Ketika saya lihat wajah saya di cermin di hadapan cermin pagi ini :
Cantik juga eyeliner baru beli ni, kehkehkeh, ke mataku yang cantik? hahaha...

25. Pusat Membeli belah atau arked permainan :

Baru lepas shopping coklat kat Giant ngan Cik Hani semalam, tapi lum makan pun lagi, semalam full...

26. Makanan barat atau Jepun :
Barat...tapi prefer masakan Melayu la

27. Bilik yang terang atau gelap :
Tidak kisah, saya tetap boleh tidur walaupun terang atau gelap...

28. Makanan segera adalah :
Makanan yang saya cuba kurangkan makan, diet!

29. Ayat terakhir yang anda katakan pada seseorang :
Sayang...kehkehkeh...

30. Siapa yang anda mahu TAG? :
Ramai yang nk di tag, tu pun kalo diorang sedar kena tag iaitu Cik Hani, Cik Maz, Cheda, Kak Ida dan sesiapa je yang tengah baca entri ni... muahahaha...

Saturday, September 05, 2009

Sabtu

Lagi beberapa jam nak masuk hari Ahad. Penatnya, baru lepas hantar pelajar sakit, alahan, sangat teruk, malah dia hampir pengsan selepas diberi injection. Mujurlah tak ada apa-apa lepas tu, alhamdulillah. Pagi tadi ada kursus, sampai petang, boleh tahan juga penat, penat mendengar, tapi tak apalah, ilmu. Ok la, masa untuk tidur, nasib baik esok ahad, masih dalam mood cuti, esok plan nak pergi library, nak pinjam buku, hehehe, nak jadi ulat buku, bukan ulat bulu tau.

Friday, September 04, 2009

Gelisah? Marah?

Gelisah itu seksaan Allah SWT pada mereka yang tidak beriman. Mengapa gelisah terjadi? Kerana seseorang tidak redha/berserah/pasrah/rela dengan ketentuan Allah SWT.

"Hati itu milik kita, tetapi kita tidak mampu mencabut rasa gelisah daripada hati kita. Itulah seksaan Allah SWT kepada hati orang yang tidak beriman"

Apabila kita gelisah, buntu, keliru, sakit hati, benci, marah dan seumpamanya, cubalah panggil Allah dengan suara yang perlahan. “Ya Allah…” kemudian diam dan rasailah respon daripada Allah SWT. InsyaAllah jiwa akan tenang. Ulangi terus.

p/s : saya tengah marah…sedih pun ada juga, sakit hati pun ye… (T_T)

Tanya pokok dan hati

Tanya sama pokok
Apa sebab goyang
Nanti jawab pokok
Angin yang goncang
Apa sebab goncang
Nanti jawab angin
Langit nak hujan
Tanya sama langit
Apa sebab hujan?
Nanti jawab langit
Tanyalah awan
Awan nanti kata
Aku kandung air
Sampai tempat sejuk
Aku pun cair
Tengok dalam air
Nampak bayang-bayang
Campak satu batu
Bayangpun hilang

Tanya sama hati
Apa asal sayang
Adakah tandanya nampak dipandang
Kumbang rayu bunga
Bulan dan bintangnya
Punya tanda-tanda hubungan mesra

Tanya sama hati
Pernahkah merindu
Ingat masa lena apa mimpimu
Masa berjauhan
Apa nan dikenang
Bila difahamkan itulah sayang

Thursday, September 03, 2009

Incomplete

Empty spaces fill me up with holes,
Distant faces with no place left to go,
Without you within me I can’t find no rest,
Where I’m going is anybody’s guess…

I’ve tried to go on like I never knew you,

I’m awake but my world is half asleep,
I pray for this heart to be unbroken,
But without you all I’m going to be is incomplete…
(Incomplete -BSB)

Lagu ni ditujukan buat En.Striker yang ngokngek. Bilalah En.Striker nak nyanyi lagu untuk saya lagi…? huhuhu

Hipotensi

Penyakit darah rendah atau Hipotensi (Hypotension) adalah suatu keadaan di mana tekanan darah seseorang turun dibawah angka normal, iaitu mencapai nilai rendah 90/60 mmHg.

Tanda dan Gejala
~ sering pening
~ sering menguap
~ penglihatan kadang-kadang kurang jelas terutama apabila duduk terlalu lama lalu berjalan
~ keringat dingin
~ merasa cepat lelah tak bertenaga
~ pengsan yang berulang

Rawatan
~ Minum air putih dalam jumlah yang cukup banyak antara 8 hingga 10 gelas per hari, sesekali minum kopi untuk meningkatkan degup jantung sehingga tekanan darah akan meningkat
~ Makanan mengandungi kadar garam lebih dari biasa
~ Berolah raga teratur seperti berjalan pagi selama 30 minit, minimum 3x seminggu dapat membantu mengurangi timbulnya gejala
~ Pada wanita dianjurkan untuk mengenakan stocking yang elastis
~ Pengambilan ubatan (meningkatkan darah) hanya dilakukan apabila gejala hipotensi yang dirasakan benar-benar mengganggu aktiviti seharian

Wednesday, September 02, 2009

Kelu

Entah kenapa, kebelakangan ni lidah saya kelu sungguh untuk bercakap terus-terang. Banyak benda yang harus difikirkan. Untuk kebaikan semua orang. Tak kan saya nak pentingkan diri sendiri dan fikirkan diri saya sahaja semata-mata kan? Walau pun ada masanya saya agak selfish, dan saya kira kali ini pun saya akan menurut kemahuan sendiri, tapi tetap rasa bersalah. Memang tak patut saya terus-terang apa yang saya rasa. Mungkin diam itu akan menyelamatkan keadaan. Mungkin berada di zon sekarang akan membuatkan semua pihak rasa selesa. Walau pun tidak bagi saya. Sampai bila kesudahannya akan berakhir seperti ni. Sampai 2 tahun lagi? 5 tahun lagi? Saya pun tak tahu, ikut hati mati, ikut rasa binasa. Kenapalah saya mesti fikirkan orang lain? Dan sekiranya ditanya mengenai apa-apa, jawapan saya cuma 'entah'... Bukan tak ada jawapan, tapi saya belum ada kekuatan untuk bercakap sejujurnya apa yang saya rasa. Tapi ketahuilah, ia untuk kebaikan semua pihak, dan saya yakin sekiranya saya terlampau come clean, si penanya pasti serba salah dan harus memikirkan tentang saya dan saya akan rasa bersalah.

p/s : Korang tentu pening baca entri ni, hahaha, hanya yang tahu akan faham...

Tuesday, September 01, 2009

Terabai atau diabaikan?

Semenjak dua menjak ni saya terasa seperti diabaikan, huhuhu (baca dalam nada sedih)… Adakah saya je yang berfikir bukan-bukan atau memang tepat perasaan saya ni? Susah juga nak cakap. Tapi terasalah perubahan itu berlaku perlahan-lahan. Kalau sebelum ni ada je orang layankan perangai budak-budak saya ni. Sekarang? Huhuhu… sedih… pilu… agaknya dah tak kuasa kot nak melayan karenah saya ini (T_T)

Bila sedih-sedih camni teringat pula lagu Aisyah – Melukut Di Tepi Gantang…Kata Aisyah "ada tiada tak memberi kesan"... camtu lah saya agaknya... (T_T)

Mengidam

Tetiba je saya rasa nak makan kuih raya hari ni. Adoi...nak buat kuih raya la. Tapi kuih raya apa? Saya nak makan kek coklat, huhuhu... Dah lama tak makan kek coklat nih, kalau dapat makan kek coklat dari Secret Recipe kan best, hukhukhuk... Oh, itu namanya beli, bukan buat...

Cornflakes madu? Macam best juga, tapi kemalasan mengatasi segalanya...

Dan yang paling penting, camne nak masak biskut or kek raya kalau tak de oven kat rumah, betul tak?

Balik kampung..ooooo...

Rasanya macam lama betul saya balik Kelantan walau pun hanya beberapa hari. Seronok? Seronok la juga, dapat berbuka di home sweet home… Eh, silap, bukan rumah sebenar kerana saya banyak menghabiskan masa di rumah tempat operasi penjualan serunding. Penat juga asyik ulang-alik, walaupun jaraknya tak sampai 10 minit, hehehe…puasalah katakan… Mujurlah ada Irfan, buah hati pengarang jantung saya yang terkini.. hehehe.. jangan jeles. Banyak menghabiskan masa bersamanya.

Balik rumah kali ni lebih banyak berada di rumah. Saya cuba mengasah bakat sebagai seorang suri rumah sepenuh masa. Biasalah, menguruskan rumah yang telah lama ditinggalkan kerana kesibukan orang tua di tempat operasi. Jenuhla mengemop, membasuh dan macam-macam yang sewaktu dengannya... dan saya kini lebih berminat menjadi suri rumah pulak, tapi bergaji. Tugas sebagai suri rumah tapi cukup bulan dapat gaji, ada ke hah?

Macam biasa, bila balik ke negeri Tanah Serendah Sekebun Bunga ni (betul ke nih?) selalunya banyak membuat pelaburan di samping menjana ekonomi di sana. Tapi hanya sempat masuk ke satu kedai sahaja, huhuhu...Telah terbeli dua pasang baju kurung untuk sesi berhari raya nanti. Tapi rasanya tak sempat tunggu raya dah excited nak pakai nih, hehehe...

Kerja? Uwaa... tetiba saya rasa sesak nafas...erk...

Monday, August 31, 2009

Merdeka@negeri adat pepatih

Tahun ni saya menyambut merdeka di negeri adat pepatih...hehehe... Tahun lepas saya menyambutnya di Segamat, menjadi wakil perbarisan statik (erk...??)...

Wednesday, August 26, 2009

Ucapan terima kasih

Saya bersyukur dengan segala yang saya perolehi sehingga ke hari ini. Meski pun masih banyak yang saya mahu kan, masih belum perolehi, namun saya tetap juga bersyukur.

Saya bersyukur kerana saya dilahirkan di dalam sebuah keluarga yang harmoni. Meski pun mempunyai pangkal nama yang bermacam-macam, namun itu tidak membezakan kami. Rasa seronok kerana sering dimanjakan…

Saya bersyukur kerana mempunyai pekerjaan yang baik, tidak mengganggur dalam kesempitan mencari kerja masa kini. Meski pun mulut saya sering mengomel, namun hati saya bersyukur, sekurang-kurangnya saya masih mampu membalas jasa ibu bapa dan keluarga yang sekian lama membesarkan saya.

Saya bersyukur kerana dikelilingi rakan-rakan yang sentiasa memberi sokongan dalam kerjaya dan kehidupan saya.

Saya bersyukur kerana mempunyai support system yang baik. Saya bersyukur kerana mempunyai seorang pendengar yang kebal menahan omelan saya setiap hari, baik perkara penting dan remeh, sentiasa dilayankan. Terima kasih kerana memberikan saya kasih sayang yang tidak pernah putus.

Saya bukanlah jenis yang akan menunjukkan dengan perbuatan, atau mengucapkan dengan perkataan, tapi saya benar-benar bersyukur dan berterima kasih dengan apa yang saya ada.

Kisah C I N T A

Alkisah di suatu pulau kecil, ada CINTA, KEKAYAAN, KECANTIKAN, KESEDIHAN, KEGEMBIRAAN dan sebagainya. Mereka hidup saling melengkapi. Suatu ketika, datang badai menghempas pulau itu. Semua penghuni pulau cepat-cepat meninggalkan pulau itu untuk menyelamatkan diri.

CINTA tidak dapat berenang dan tidak mempunyai perahu. Ia mencuba mencari pertolongan. Tidak lama kemudian, CINTA melihat KEKAYAAN sedang mengayuh perahu.

“KEKAYAAN, tolong aku!” Teriak CINTA.

“Maaf, CINTA!” kata KEKAYAAN. “Perahuku telah penuh dengan harta bendaku.

Aku tak dapat membawamu, nanti perahu ini tenggelam.” Lalu KEKAYAAN pergi meninggalkan CINTA.

CINTA sedih sekali, namun kemudian dilihatnya KEGEMBIRAAN lewat dengan perahunya.

“KEGEMBIRAAN! Tolong aku!” Teriak CINTA. Namun KEGEMBIRAAN tuli tak mendengar teriakan CINTA. Air makin tinggi sampai ke pinggang dan CINTA semakin panik. Tak lama lalu pula KECANTIKAN.

“KECANTIKAN! Bawalah aku bersamamu!” Teriak CINTA. Lalu apa jawab KECANTIKAN?

“Wah, CINTA! Kamu basah dan kotor. Nanti kamu mengotori perahuku ini.” Sahut KECANTIKAN.

CINTA mulai menangis teresak-esak. Mengapa semua orang melupakan aku. Saat itu, lewatlah KESEDIHAN. Lalu CINTA memelas,

“Oh KESEDIHAN, bawalah aku bersamamu,” kata CINTA. Lalu apa kata KESEDIHAN?

“Maaf, CINTA. Aku sedang sedih dan aku ingin bersendirian saja….”

CINTA putus asa. Ia merasakan air makin naik dan akan menenggelamkannya. Lalu ia berdoa kepada Tuhan, “Oh Tuhan… Tolonglah aku, apa jadinya dunia ini tanpa aku, tanpa CINTA?” Pada saat kritis itulah tiba-tiba terdengar suara,

“CINTA! Mari cepat naik ke perahuku!” CINTA menoleh ke arah suara itu dan melihat seorang tua berjanggut putih panjang sedang mengayuh perahunya.

Lalu cepat-cepat CINTA naik ke perahu itu, tepat sebelum air menenggelamkannya.

Kemudian di pulau terdekat, orang tua itu menurunkan CINTA dan segera meninggalkannya. CINTA sama sekali tidak mengetahui siapa orang tua yang baik hati menyelamatkannya itu. CINTA segera menanyakannya kepada seorang penduduk tua di pulau itu, siapa sebenarnya orang tua itu.

“Oh, dia adalah WAKTU,” kata orang itu. Lalu CINTA bertanya lagi.

“Tapi, mengapa ia menyelamatkan aku? Aku tak mengenalnya. Bahkan teman-teman yang mengenalku pun enggan menolongku.” Tanya CINTA hairan.

“Sebab,” kata orang itu, “hanya WAKTU lah yang tahu berapa nilainya harga sebuah CINTA itu….”

Tuesday, August 25, 2009

Cemburukah saya?

Benci sungguh saya dengan perkataan cemburu ini. Ia bukanlah menggambarkan diri saya yang sebenar. Tetapi tidak pula saya menafikan. Cemburu ini bukan sekadar cinta, tapi semua. Cemburu itu bukankah tanda sayang?

Saya cemburukan seorang kawan saya. Saya lihat perjalanan hidupnya mudah (pada pandangan saya). Habis belajar, sambung Master, kahwin, melahirkan anak, dan bakal mendapat pekerjaan yang selama ini saya idam-idamkan. Saya? Ah, saya sudah jauh terpesong dengan impian saya, sepatutnya saya berlari bersama dia, tapi tidak. Perjalanan hidup kami tak sama, tapi tak bermakna saya tidak mampu berdiri sama tinggi dengannya bukan?

Cemburu sayang? Ceh...tiba-tiba rasa nak tergelak dan tergolek. Orang bulan April sememangnya mempunyai rasa cemburu yang sangat tinggi. Kebelakangan ni saya sering merasakan saya ini tidak istimewa. Kenapa? Entah, malas nak fikir, tapi saya betul-betul rasa tidak istimewa. Cerita yang diceritakan kepada saya juga dikongsikan bersama kawan-kawan lain. Jadinya, semua sama, tiada beza bukan? Jadi betullah tidak istimewa bukan? (T_T)

Siapa
Sebenarnya aku padamu
Mungkin sama dengan teman lain
Yang bisa kau buat begitu...

Angan dan mimpi

Kadang-kadang saya rasa saya ni banyak berangan. Sehinggakan saya lupa saya berpijak di bumi yang nyata. Saya risau saya akan hanyut di buai mimpi-mimpi indah. Hakikatnya sudah pasti realiti itu tidak seindah mimpi. Penat sudah saya mengingatkan diri ini. Salahkah saya nak mengecapi sedikit kebahagiaan itu bersandarkan mimpi-mimpi indah. Bukankah tanpa keberanian mimpi tak kan jadi kenyataan? Tapi sampai bila saya mahu lena diulit mimpi?

Monday, August 24, 2009

Mengapa saya tidak dapat apa yang saya idamkan?

Kita bertanya, “Mengapa aku tak mendapat apa yang aku idam-idamkan?”

Al-Quran menjawab “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Baqarah, ayat 216)

Friday, August 21, 2009

Thursday, August 20, 2009

MC

Saya diberikan MC, disuruh duduk beristirehat di rumah sehingga sihat :(

Tuesday, August 18, 2009

Homesick

Sejak semalam, kerongkong saya pedih. Mungkin cuaca sekarang agak berjerebu dan panas, maka saya juga turut merasai kepanasannya. Semalam, demam. Saya telan panadol dan ubat selsema, kemudian tidur. Konon-konon mahu study untuk presentation KIK hari ini. Sudahnya, saya tertidur hinggalah ke pagi. Nasib baik terkejut dek bunyi sms yang masuk.

Hari ni? Hari ni ada presentation KIK. Dah lama rasanya tak buat kerja-kerja presentation ni, gemuruh pula. Masa nak bagi talk tak adalah setakut ni. Mungkin kerana saya takut sebab saya sendiri tak berapa nak faham projek yang saya nak persembahkan ni. Tapi alhamdulillah, dalam kekangan masa dan tuntutan komitmen yang pelbagai, kumpulan saya akhirnya dapat juga buat tugasan ni walau pun separuh siap.

Petang? Ingat nak keluar jap pergi klinik. Risau, demam saya kejap kebah kejap tak. Risau juga sebab sekarang musim H1N1 bermaharajalela. Minta dijauhkan dari segala penyakit.

Nak balik rumah..uwaaa... saya mesti homesick kalau demam. Selalu mak saya yang jaga saya. Sekarang? (T_T)

Monday, August 17, 2009

Bersedia untuk tidak dihargai

Hakikatnya ramai manusia yang tidak pandai berterima kasih. Kita akan jadi orang sakit jiwa jika mengharapkan terima kasih daripada orang, walaupun dikalangan orang tersayang. Bagaimana pun, teruskan berkorban, walaupun tidak dihargai. Sesungguhnya Allah lebih menilai. Pengorbanan tanpa mengharapkan balasan, itulah ikhlas…