Monday, December 20, 2010

berhenti berharap

bukan semua akan dipenuhi
bukan semua akan diperolehi
jangan mudah meminta
jangan mudah berharap

gandakan usaha
terima pencapaian
hasil keringat sendiri
hanya DIRI
mampu memberi
apa yang diingini

Friday, December 17, 2010

berubah

orang kata
sekali air bah
sekali pantai berubah
betul ke tak
aku pun tak tahu

orang kata
sebaik mana pun orang
lama-lama berubah juga
betul ke tak
aku pun tak pasti

orang kata
kita selalu rasa orang jahat
tapi sebenarnya belum tentu kita ni baik
betul ke tak
aku rasa macam betul
jangan cepat tuding jari kat orang

orang kata
jangan suka lukakan hati orang
tapi dalam tak sedar kita buat juga
betul ke tak
aku rasa macam betul jugak

orang kata
jaga hati orang kita sayang
tapi tetap terasa hati
betul ke tak
aku rasa betul jugak lagi
huhuhuhu

Thursday, December 16, 2010

bila susah

memang betul kata orang
kawan masa senang mudah dicari
tetapi bila mencari kawan semasa susah
entah belum tentu ada

aku ada walaupun aku sibuk
aku dengar walaupun aku sibuk
kupinjamkan telinga
kutaburkan ungkapan positif penyedap hati
walaupun kadangkala timbul rasa bosan
timbul rasa sibuk
tapi aku maish meminjamkan telinga ku
walaupun sekadar sebagai pendengar setia

bila aku susah?
aku mencari peminjam telinga tersebut
baru ku tahu
orang takkan layan aku sama macam aku layan orang
terima kasih

Wednesday, December 15, 2010

poem

cuba berlagak biasa
meski hati terasa
cuba rasa gembira
meski hati terluka
cuba berpada-pada
walau tidak rela

terus menjaga hati
lebih dari diri
terus mengukir seri
walau tidak pasti
terus menambat hati
walau tahu akan pergi

cuba tidak cemburu
tapi tak sanggup menipu
cuba untuk membatu
tapi tidak mampu
cuba berteleku
akhirnya rebah di situ

tolong jangan menangis
tapi hati terguris
tolong jangan sedih
tapi rasa pedih
tolong berlagak biasa
boleh, tapi sampai bila?

Friday, December 10, 2010

[untitled]

Sekurang-kurangnya aku tidak membandingkan kamu dengan orang lain
Sekurang-kurangnya aku tidak  membandingkan kebaikan orang
Sekurang-kurangnya aku tidak cakap memerli
Sekurang-kurangnya marah aku tidak disertai kata-kata menghiris hati
Susah sangat ke nak memujuk? bila kamu tahu sikap aku yang cepat lembut hati?

Thursday, December 09, 2010

Monday, December 06, 2010

remain silent

rasa macam tertipu
rasa sakit hati
rasa marah sangat
rasa kecewa
rasa dibezakan
rasa tidak penting

Tuesday, November 30, 2010

Ku ada kamu

Di kala ku kehilangan
Di dalam kegelapan
Kau suluhkan sinar petunjuk
Di kala ku kesedihan
Kau ukirkan senyuman
Dengan penuh sabar memujuk

Engkau menyambut tiap kali aku terjatuh
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu

Di kala aku tak pasti
Kau tampil dengan berani
Membimbing agar lebih yakin
Dan bila hidup penuh soalan
Kau berikan jawapan
Melengkap semua kekurangan

Tidak mungkin diri ini mampu hidup tanpa doronganmu
Andai hari esok langit akan runtuh
Tabahlah menjunjung bersamaku
Andai hari esok dunia gelora
Takkan ku gemuruh selagi ku ada kamu
(Ku Ada Kamu - Adira)

Monday, November 29, 2010

Rahsiakan pertunangan

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Rahsiakan pertunangan dan iklankan (maklumkan) perkahwinan.” (Hadis riwayat Ahmad dari Abbdullah bin Zubair).


Kenapa saya suka rumah saya?

Kenapa saya suka rumah saya... di kampung?

Kat tepi tingkap umah saya ada ulam pucuk serai kayu..nak makan, petik dari tingkap je..
Kat umah saya ada pokok cili, nak makan main petik jek
Kat umah saya ada pokok inai, nak beinai, amik dan tumbuk je, tak payah tunggu nak kawen baru nak berinai :p
Kat umah saya macam-macam leh makan, pasar dan kedai belakang rumah
Kat umah saya boleh minum teh beng 2-3 kali sehari
Kat umah saya ada orang tolong lipatkan baju --- my bro

Ceh, sume orang pun suka umah tempat dia dibesarkan kan kan?

Wednesday, November 17, 2010

suprise yang tak menjadi

kunun2 nak buat suprise
tapi tak jadi
last2 diri sendiri yang kene suprise
mujur juga la diberitahu awal
kalo tak
memang mengamuk lagi
ok
no more suprise next time ok

Tuesday, November 16, 2010

berdikari

selepas ini
jangan sesekali bergantung pada orang
belum tentu orang suka apa yang awak minta
selepas ini
jangan menyusahkan orang
awak hanya beban
selepas ini
jangan sesekali tanya pandangan orang
fikir dengan otak awak sendiri
selepas ini
belajarlah berdikari
uruskan semua sendiri
selepas ini
masih banyak yang pending
yang saya perlu fikir dan selesaikan sendiri (padan muka saya)
selepas ini
duduk diam2
awak tak layak meminta
sebab awak sangat pentingkan diri
awak tak layak dapat kebaikan dari orang
nAdila, awak tak layak untuk bergantung pada orang k
cause u r so SELFISH!!!!

nota

nota :
jika anda baca tulisan ni
saya sudah pun berada jauh
mungkin beribu batu dari anda
saya ingin memohon maaf
atas sikap mementingkan diri
yang ditunjukkan oleh saya
betul kata anda
saya tidak layak
untuk berada disamping anda
kerana saya tidak seperti orang lain
sememangnya ada jurang
yang sangat besar
yang saya sendiri bina
dengan sikap tidak patut saya
saya tahu saya wajar dibuang
dan jika anda masih membaca
terima kasih atas budi baik anda
memimpin saya sehingga merasakan saya sangat istimewa
berada di muka bumi ini... sebelum ini
hanya Allah S.W.T mampu membalas budi anda
kerana membuatkan saya rasa dihargai
mohon maaf sekali lagi
jika saya menjauhkan diri
tq

Bagi peluang bercakap

Saya tahu saya suka mengamuk
bila orang kata saya buat salah
tentang keje saya
saya rasa saya dah berperancangan
tapi orang lain lebih bagus dari saya
saya rasa saya  terkebelakang
saya mahu berjaya seiring
bukan berada di belakang
saya marah2
saya tahu memang saya salah
tapi tak pernah2 kene tegur macam tu
selalu diberi celik akal untuk saya berfikir
tapi kebelakangan ni
cara teguran dah tak sama macam dulu
selalu ditegur dengan lembut
supaya saya sendiri berfikir sama ada tindakan saya betul atau salah
selalu dibimbing saya supaya tahu kesilapan sendiri
semuanya dengan cara yang amat saya senangi
bukan seperti semalam
sehingga saya rasa betul2 rasa terbuang
lalu saya membandingkan diri
dengan anda

saya ingin bercakap
namun keadaan kini sudah jauh tersasar
dah tak sama macam sebelum ini
selalu ada ruang untuk saya menyatakan sesuatu
tapi kini
kata2 saya umpama satu bebanan
untuk didengari
belum sempat saya mula bicara
terus ditamatkan
tanpa ada ruang untuk saya menyusun kata
saya tahu setiap orang ada kesibukan
saya juga tidak terkecuali
cuma jangan buang saya
kerana cara anda membuatkan saya mula berfikir
untuk menjauh diri
betapa kerdilnya saya
disisi anda

Monday, November 15, 2010

Hepi besday

Each year your birthday reminds me

That I really want to say

I’m very glad I know you;

I think of you each day.

I hope you enjoy your birthday,

All the pleasures it has in store,

And because I appreciate you,

I hope you have many more!


Instead of counting candles,

Or tallying the years,

Contemplate your blessings,

As your birthday nears.

Consider special people

Who love you,

and who care,

And others who’ve enriched your life

Just by being there.

Think about the memories

Passing years can never mar

,Experiences great and small

That have made you who you are.

Another year is a happy gift,

So cut your cake, and say,

"Instead of counting birthdays,I count blessings every day!"

Sunday, November 14, 2010

Nape saya suka awak?

sebab awak baik
awak jarang nak marah saya walaupun saya salah
awak suka buat hidup saya bermakna
awak selalu jugak buat suprise yang saya tak jangka
awak pandai amik hati n jaga hati
awak tak pernah tinggi suara
awak akan pastikan saya selamat
awak takkan biar saya merajuk lama2

ok...nanti sambung, kang puji banyak2 awak lupa diri

Baju raya haji

Ada orang kata nak bagi baju raya.. haji.. tapi kata dia xcakap raya haji bila, so mungkin tahun depan or sepuluh tahun lagilah kot :(

P E R A S A N

Kenapa lelaki cepat perasan? Opss...tak semua lelaki, mungkin some of them i guess...
Mmm, perempuan pun sama jugak, walaupun bukan semua...
Perasan yang macam mane?

Ok, aku amik contoh... bila someone tu baik dengan kita, in this case, yang berlainan gender la, contohnya lelaki berkawan rapat dengan perempuan, n perempuan bersikap baik dengan lelaki tersebut. Walaupun perempuan tu tak de niat pape, maksudnya baik bukan sebab nak ngorat or atas sebab ada perasaan, juz sekadar baik n rapat je, tetapi lelaki tu telah membuat spekulasi or andaian bahawa perempuan tersebut suka kat dia. Oho.. macam kelakar je bila salah faham camtu. Dan kesian la kat perempuan tu, buat baik pun tak boleh. Dan kesian jugak kat orang sekeliling yang salah faham. Kalo tak tau pape jangan pandai2 buat andaian...

Contoh satu lagi, bila lelaki kawan rapat ngan perempuan, perempuan tu sangka lelaki tersebut cuba nak tackle dia.. Bila lelaki tu cuba amik berat, tanya macam2 dah rasa macam kene ngorat. Walaupun lelaki tu cuma bersikap baik... Cepat perasan jugak perempuan ni kan. Kan dah malu sorang2, huhuhu...

Papepun, baik lelaki or perempuan, jangan cepat buat persepsi awal.. baik tak semesti ada pape or akan ada pape... Memangla rambut sama itam, perang ke, putih ke, tapi kita tak boleh assume orang sama faham macam kita faham. Jangan cepat perasan, jangan cepat mengata, jangan cepat buat andaian, jangan cepat menyebarkan benda yang tak betol. Kalo dah rasa nak tahu juga n tak nak silap faham, terus-terang tanya.

p/s : aku kalo suka kat orang, aku cakap direct je, tul x en.aizat? kahkahkah...

Friday, November 12, 2010

Jangan sibuk2

Jangan sibuk2 hal orang
Jangan buat2 sibuk

Wednesday, October 27, 2010

Law of Attraction lagi...

* If you plant honesty, you will reap trust

* If you plant goodness, you will reap friends

 * If you plant humility, you will reap greatness

 * If you plant perseverance, you will reap contentment

 * If you plant consideration, you will reap perspective

 * If you plant hard work, you will reap success

 * If you plant forgiveness, you will reap reconciliation

 * If you plant faith, you will reap a harvest

 So be careful what you plant now; it will determine what you will reap later. So, how to implement Law of Attraction in your life? For whatever things you do ...
  • Always think well (sangka baik)
  • Always be thankful - Count your blessing (syukur)
  • Always do y ou r prayer (doa)
When you vibrate in these modes, by Law of Attraction , it will match you with the correspond results. "I get what I vibrate!"

 " Whatever You Give To Life, Life Gives You Back – Law of Attraction "

Monday, October 25, 2010

Lelaki

Masih ada tak lelaki yang bersifat gentleman?

Mungkin definisi gentleman ni subjektif, tapi pada aku, ia menjurus kepada sifat berbudi-bahasa, sopan, dan segala sifat yang baik-baik lah...terutama bila berhadapan dengan perempuan.

Masih ada ke lelaki yang sudi tarik kerusi untuk perempuan duduk?
Masih ada ke lelaki yang akan buka dan tutupkan pintu kereta untuk perempuan  masuk?
Masih ada ke lelaki yang akan pegangkan barang-barang untuk perempuan dan tak biarkan mereka pegang?
Masih ada ke lelaki yang akan hantar dan tunggu perempuan sampai depan pintu rumah?
Masih ada ke lelaki yang takkan biarkan perempuan bayar makan bila first time keluar?
Masih ada ke lelaki yang akan pegangkan payung bila hujan turun?
Masih ada ke lelaki yang suka memujuk?

Susah nak jumpa kot...

Tuesday, October 12, 2010

Bila kecil hati

ketidak adilan berlaku
bila tengok gambar rasa sedih
kerana tidak termasuk dalam agenda

bila makan rasa sedih
kerana terasa macam orang asing

bila bercakap rasa sebak
kerana rasa tidak dihiraukan

Cukup Indah

Tak pernah aku menjauh darimu
Meninggalkan cinta kita
Tak pernah aku meluka hatimu
Perasaan dan jiwamu
Segalanya telah ku serah
Hanya engkau terindah

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan ‘tuk dicintai
Ku tahu kau mahu ada di hati
Untuk didampingi untuk disayangi

Tiada yang lain selain dirimu
Kekal tinggi di hatiku
Tiada pengganti yang mampu ku cari
Yang secantik diri kamu
Cinta ini untuk dirimu
Rasa ini untukmu

Hanya kerna kau yang cukup indah
Untuk dimiliki dan ‘tuk dicintai
(Cukup Indah by Alif Satar)

Thursday, October 07, 2010

Lebih sudu dari kuah

Masih ada manusia yang bersikap macam pepatah yang tertera. Kadang-kadang yang atas maintain cool tapi yang bawah lak terlebih-lebih over. Oh God!

Tak boleh ke bercakap dengan bahasa yang lebih sopan when u deal with people?

Susah sangat ke menghormati orang lain?

Hanya kerana aku lebih muda, then kamu boleh bercakap kurang ajar?

Thursday, September 30, 2010

:)

kita senyum sampai telinga

Wednesday, September 29, 2010

"This I Promise U"

Oh
seorang manusia yang tak puas hati macam aku selalu mengungkit
nak2 bila aku rasa kata2 itu umpama janji
walaupun tidaklah disebut sebagai janji
tapi ia juga umpama harapan
buat aku yang suka hidup dengan harapan untuk buat diri sendiri rasa lebih gembira

Oh
seorang manusia seperti aku juga suka merajuk
and of course jeles ok
suka naik angin
aku mengaku aku bukan penyabar ok

dan
seorang manusia seperti aku
merasakan diri ini tidak penting
walaupun dah macam-macam orang buat untuk buktikan pada aku bahawasanya aku ini penting

oh
aku kira aku memang tak mudah berpuas hati
dan sekarang
aku sedih kerana orang lupa apa yang dia pernah cakap

korang selalu ingat tak apa yang korang pernah cakap kat orang?

Tuesday, September 21, 2010

Kan betul, anak itik yang hodoh tak kan jadi angsa swan yang cantik!

Oh, kan aku dah cakap, anak itik hodoh tak kan jadi angsa swan yang cantik. So, nak cakap cmne lagi?
Pergila carik angsa swan BARU yang baik hati tu, yang tak berkira, yang sentiasa ada bila susah dan senang, yang tak pernah lokek, dan segala yang baik-baik belaka.

Thanks!

Balik kampung

Oh, sangat seronok. Rasa tak mo balik semula ke Segamat. Duk umah, tenang je, dapat shopping banyak2, dapat makan macam2, dapat minum teh beng tiap2 hari, kene buli n pow ngan Danish n Danial, ceh!

Terima kasih asmahani amik n hantar saya balik...

Rasa tak sabar nak cuti panjang lagi

Tuesday, September 07, 2010

Sepasang kurung raya

aizat = sepasang baju melayu
aku = xdek

uwaa... :(

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Friday, August 20, 2010

Sahabat sejatiku

Sahabat sejatiku hilangkah dari ingatanmu
Di hari kita saling berbagi
Dengan kotak sejuta mimpi aku datang menghampirimu
Kuperlihatkan semua hartaku
Kita slalu berpendapat kita ini yang terhebat
Kesombongan di masa muda yang indah
Aku raja kau pun raja
Aku hitam kau pun hitam
Arti teman lebih dari sekedar materi

Pegang pundak ku jangan pernah lepaskan
Bila kau mulai lelah ...
Lelah dan tak bersinar
Remas sayapku jangan pernah lepaskan
Bila ku ingin terbang ..
Terbang meninggalkanmu

Ku slalu membanggakanmu
Kau pun slalu menyanjungku
Aku dan kamu darah abadi
Demi bermain bersama kita duakan segalanya
Merdeka kita .. kita merdekaa

Tak pernah kita pikirkan ujung perjalanan ini
Tak pernah kita pikirkan ujung perjalanan ini
Dan tak usah kita pikirkan akhir perjalanan ini

Wednesday, August 18, 2010

I K H L A S

Setiap kali kita berbuat kebaikan dan menyatakan ia sebagai perbuatan ikhlas, tapi jauh di sudut hati kecil masih berharap agar kebaikan itu terbalas.

Pabila kita tidak berpuas hati pada orang, kita akan cepat melupakan segala kebaikan yang orang pernah lakukan kepada kita. Malah, lebih mengingati kesilapan yang dilakukan walau pun kecil. Keburukan menutupi kebaikan.

Pabila kita tidak gembira, kita merasakan tiada siapa yang peduli tentang kita. Tapi cuba tanya diri sendiri, adakah kita benar-benar kisah pada orang sepenuhnya? Pernahkah kita fikir yang orang lain punya masalah sendiri, yang tidak mahu dikongsi. Put yourself into someone's shoe supaya kita lebih berempati (kalau mampu).

Pabila orang cuba berbuat baik, kita mula mencipta jurang makin dalam. Kita selalu beranggapan kitalah yang terbaik, orang lain paling teruk. Kita takkan mengakui kesilapan sendiri, tapi meletakkan kesalahan pada orang lain.

Banyakkah budi yang ditabur , mahupun kebaikan yang telah dilakukan, andai kita mengharap balasan setimpal?Kita tak pernah bersyukur dan berpuas hati pada layanan orang.

Bak kata En.Aizat, jangan terlampau berharap apa orang buat pada kita sama macam yang kita buat baik pada orang. Hubungan tanpa syarat ialah hubungan yang tidak mengharap balasan.

Susah dan senang

En.Aizat, terima kasih kerana berada bersama saya bila saya menempuhi fasa kegelapan, menenangkan bila saya sedih, memujuk bila saya marah, menyokong bila saya dihina. Wahai episod sedih dan nasib tidak baik, pergilah jauh-jauh...

Tuesday, August 10, 2010

Gembira

Jalan-jalan sambil dengar lagu Aizat
Terima kasih belanja mineral water (hahahaha...)
Makan pizza meatball ~ beef
Terima kasih cheese cake Secret Recipe..hohoho
Lepas ni chocolate indulgence pulak ye :)
Mungkin dua tiga hari ni hati saya kembang ceria...

Tuesday, August 03, 2010

Susahnya nak buat keputusan

Buntu. Susahnya nak buat pilihan, sukarnya nak buat keputusan. Takut dikata pilih kasih atau bias.

Apakah kriteria yang perlu dipatuhi dalam membuat pilihan yang tepat dan keputusan yang wajar?

Adakah berdasarkan hubungan baik semata-mata?
Atau kerana kemahirannya?
Atau kerana pengalamannya?
Atau kerana kelulusannya?

Perlukah memberi peluang kepada yang tidak berpengalaman dan mengambil risiko?
Atau kepada yang berpengalaman tapi tidak gemar mengikut prosedur?
Atau atas dasar kawan dan kenalan?

Tunjukkanlah jalan yang benar...

Wednesday, July 28, 2010

Kerja di bidang yang anda suka

Pernah tak orang datang kepada anda dan bertanya, adakah anda bekerja dalam bidang yang anda suka?

Kadang-kadang, kita minat lain, belajar lain, kerja lain.

Pelajar-pelajar selalu tanya soalan ni,:
"Saya apply course lain, dapat course lain, camne tu miss?"

Kawan-kawan selalu cakap, :
"Aku tak seronok dengan kerja aku sekarang, tak de hati buat kerja, xde passion..."

Kita akan lebih gembira kalo buat perkara yang kita suka. Yup, betul. Ia mempengaruhi kecintaan anda dalam bekerja. Kadang-kadang bila stress bekerja, kita akan rasa nak berhenti, cepat putus asa. Ia makin buat anda stress bila anda melakukan perkara yang anda tak suka, atau lebih tepat, tak suka keja tu, tapi dapat keja tu. Kita tak boleh nafikan, ia mungkin dah tertulis sebagai sumber pendapatan kan?

Alangkah seronok kalo dapat buat atau bekerja tentang yang kita suka. Contoh, kita minat melukis, kita pun bekerja sebagai pelukis. Jadikan hobi sebagai satu pekerjaan. Tapi tak semestinya juga, jika ia kurang memberikan pendapatan yang memuaskan, kita akan stress juga tak mendatangkan hasil.

Susah nak cakap kan?

Ramai bertanya, aku suka tak ngan kerja sekarang?
Oh...

Adakah anda berada di track yang betul?

Monday, July 26, 2010

Kuasa Minda Sedar dan Separa Sedar

Tahukah korang yang kita ni hanya guna 10% je minda sedar, yang lagi 90% tu kita guna minda separa sedar?

Minda sedar ni disimpan sebagai ingatan jangka pendek (short-term memory)

Minda sedar berfungsi pada tahap gelombang otak beta. Minda separa sedar pulak berada pada tahap gelombang otak alpha dan teta.

Contoh :
Beta
Keadaan : berjaga, siap sedia
Aktiviti : menyelesai masalah, berfikir, fokus, menganalisis, bercakap, memberi pendapat

Alpha
Keadaan : beristirehat
Aktiviti : bertafakur, bermeditasi

Teta
Keadaan : penuh istirehat
Aktiviti : saat hampir tidur, meditasi yoga

Delta
Keadaan : tidur nyenyak
Aktiviti : tidur lena dan tidak sedar

Friday, July 23, 2010

Getaran negatif berputar

Ada beza antara penggunaan KAU dan KITA. Kata nama KAU dan KITA tiba-tiba membina jurang antara kita. Aku kira ia agenda kita, maka aku beria-ia. Ataupun mungkin termasuk dalam sebahagian agenda kita. Tapi kata-kata ko itu membuktikan banyak benda. Ia bukan agenda kita tapi aku. Maaf kerana aku memasukkan KITA dalam agenda itu. Tapi serius, aku terluka...

Nota : aku masih belum dapat mempraktikkan LOA, banyak vibration negatif menyelubungi aku sekarang :(

Thursday, July 22, 2010

Law of Attraction

Hukum Tarikan atau Law of Atrraction (LOA) kata dalam kehidupan kita, apa-apa yang kita beri tumpuan, tenaga dan fokus akan datang dalam kehidupan diri kita sama ada positif atau negatif.

Kata skema "LOA memberi tindak balas pada segala perkara yang kita pancarkan dengan menghasilkan getaran (fikiran dan perasaan) yang lebih banyak sama ada positif atau negatif. Dengan kata lain, ketika kita sedang memikirkan sesuatu, hukum itu mengatakan 'kita sedang menarik sesuatu ke arah kita' ".

Vibration negatif - marah, keliru, kecewa, stress, sakit ati
Vibration positif - sayang, cinta, gembira, selesa, bangga, yakin, teruja

Contoh :
Student : Subjek ni susah la
- bila kita cakap susah, kita akan memikirkan kesusahan subjek ni, so dah mengeluarkan vibration negatif ke alam (universe), dan alam yang mematuhi LOA akan hantar semula vibration susah ni ke dalam diri kita, dan kita akan berasa bertambah-tambah susah terhadap subjek tersebut (walaupun hakikatnya subjek tu tak de la susah mana pun)

Jadi, kita patut /amalkan cakap positif masa supaya lebih banyak vibration/getaran positif yang keluar dan masuk semula dalam diri kita.

Contoh , "Saya sayang awak..."
Aku : wah, kalo kita cakap camtu, means semua orang akan sayang kita, atau kita cakap sayang kat orang sekali, orang akan cakap banyak2 kali ek? bestnye... :)

Wednesday, July 14, 2010

Gula hati

Aku rasa sedih ngan gula hati aku. Mungkin memang patut aku merasa sedih dan berduka. Aku jugak salah, tapi aku jugak geram.

Mungkin aku ni tak berapa baik. Aku bukan rajin sangat, tapi dah buat terbaik lah...

Aku geram sebab ditinggal bodo, tanpa sepatah kata yang aku kira melalui ayat yang boleh aku faham, bukannya bahasa isyarat atau mana-mana signal yang aku leh tangkap. Aku kira kalo kita bersungguh dengan apa yang kita cakap, kita akan berusaha sedaya yang boleh untuk cakap, mungkin melalui telefon atau sms. Atau mungkin dengan pelawaan yang lebih berulang.

Patutkah kita merasa agak bengang dengan situasi ditinggal bodo? Bagi aku yang mempunyai tahap kesabaran yang minimum serta tahap baran yang optimum, aku rasa aku berhak untuk berasa agak bengang. Justeru aku akan mengambil tindakan yang drastik tanpa berfikir panjang tanpa mengambil kira perasaan mana-mana pihak walaupun pihak tersebut banyak menjaga hati aku. Sori, aku memang emo ok!

Then, kerana sikap anda yang sangat drastik telah membuat pihak lain berasa kecewa ngan anda. Yup, orang memang patut rasa kecewa ngan aku. Cumanya, aku ingin tahu, adakah kerana itu ia telah menutupi segala perbuatan kebaikan yang pernah aku lakukan sebelum ini? Mungkin aku telah membuat orang jauh hati ngan aku.

Tika ini, aku tak tahu nak cakap apa. Diam diri lebih baik sebab aku memang tak patut disayangi sebab aku bukan baik dan suka tolong orang.

Take care!


Monday, July 05, 2010

3 idiots


Cite ni dah lama dah kuar, tahun 2009, tapi baru-baru ni jak kamek sempat nanggar cite tok... Best juak, tq la pada sidak yang rekemen kat kamek cite tok, ngekek kamek bantai gelak...

Thursday, July 01, 2010

Status

Realiti - Status tetap memainkan peranan dalam kehidupan masa kini. Miskin atau kaya, tetap mempunyai jurang yang amat tinggi. Pangkat apatah lagi.

Teringat semasa mendaftar menjadi pelajar tahun pertama di universiti. Saya mendaftar nama untuk persatuan program. Semasa sesi pengenalan Majlis Tertinggi persatuan, saya berangan-angan dalam hati untuk menjadi Setiausaha Agong persatuan tersebut. Walaupun saya tahu kebarangkalian untuk terpilih sangat rendah (Nota : saya tidak glemer, tidak cun, banyak yang tidak...).. angan-angan... Semasa di tahun ketiga, saya terpilih. Bukan susah rupanya untuk menjawat jawatan tersebut. Yang penting pernah ada keinginan. Tak sangka pula saya mendapat undian tertinggi (untuk jawatan itu k, bukan YDP).

Sekarang? Oh, cita-cita saya tinggi. Mungkin kerana terasa tidak penting dan tidak wujud, maka saya punya misi tersendiri. Supaya mereka yang di atas sedar diri.

Tuesday, June 29, 2010

Compare

Hebatnya kisah cinta dia...
Kita?
Tak baik kan buat perbandingan?

Friday, June 25, 2010

Kenangan pahit

hati pecah...

Susah untuk buat orang faham tentang sesuatu perkara. Walaupun ianya mudah, tapi belum tentu ia akan memahamkan banyak orang.

Ada sesetengah perkara, kalau diungkit, ia akan meninggalkan menghidupkan bekas yang telah lama berparut. Cuba bayangkan jika kamu telah melupakan sesuatu perkara, kemudian ada pihak cuba mengingatkan kamu tentang ia, adakah kamu tidak akan rasa apa-apa? Betul, jika kita benar-benar telah melupakan kenangan pahit, jika diungkit sekali pun, kita tetap biasa, steady, tiada unfinished business. Tapi sekiranya masih tersimpan sedikit rasa tidak puas hati, ataupun sedikit unfinished business, kita akan berasa tidak selesa, mudah marah, dan cuba menyalahkan pihak yang mula mengungkitkan perkara tersebut.

Saya bukanlah jenis yang cepat lupa, lebih-lebih lagi bila ia melibatkan tentang anda, kehidupan anda. Bagaimana sebelum ini hidup anda dieksploitasi, berbuat baik tapi tetap diambil kesempatan di atas kebaikan yang diberikan. Hidup sekarang membuatkan saya lebih berhati-hati, dalam segenap segi, kerana saya tidak mahu melalui perkara sama untuk kali kedua.

Jika kamu merasakan saya berkira, ye memang. Walaupun jauh disudut hati saya saya bukanlah jenis yang macam tu, malah saya akan berasa bersalah kerana kenangan pahit saya telah membuatkan saya berkira dengan anda. Malah saya menyalahkan diri saya kerana tentang perkara tersebut, membuatkan saya menjadi perengus, pemarah, baran dan semua sifat tidak baik terbit dalam diri saya.

Saya mohon maaf kerana kerana melibatkan anda dalam perkara ini. Maaf juga kerana tidak berjaya membuat anda faham. Jika anda mempunyai persepsi tidak baik tentang saya, saya tidak menyalahkan anda, kerana saya tahu saya tidak sesempurna mana.

Seberapa pantas

Seberapa pantaskah kau untuk kutunggu
Cukup indahkah dirimu untuk selalu kunantikan
Mampukah kau hadir dalam setiap mimpi burukku
Mampukah kita bertahan di saat kita jauh

Seberapa hebat kau kubanggakan
Cukup tangguhkah dirimu untuk slalu kuandalkan
Mampukah kau bertahan dengan hidupku yang malang
Sanggupkah kau meyakinkan di saat aku bimbang

Hanya kaulah yang benar-benar aku tunggu
Hanya kaulah yang benar-benar memahamiku
Kau pergi dan hilang ke manapun kau suka

Hanya kaulah yang pantas untuk kubanggakan
Hanya kaulah yang sanggup untuk aku andalkan
Di antara pedih aku slalu menantimu

Thursday, June 24, 2010

Thursday, June 17, 2010

Di batas akhir senja

Telah lama kududuk tertegun
Merenungi dan menghayati semua
Di penghujung senja yang merah menguning
Hatiku gelisah resah tak menentu
Cinta kita berdua seperti dalam lamunan
Di batas akhir senja
Bahagia yang nyata seperti dalam lamunan
Di batas akhir senja

Wednesday, June 16, 2010

Menunggu pagi

Apa yang terjadi dengan hatiku
Kumasih disini menunggu pagi
Seakan letih tak menggangguku
Kumasih terjaga menunggu pagi

Tuesday, June 15, 2010

Jauh mimpiku

Pernah kusimpan jauh rasa ini
Berdua jalani cerita
Kau ciptakan mimpiku
Jujurku hanya sesalkan diriku
Kau ciptakan mimpiku
Dan itu hanya sesalkan diriku
Ku harus lepaskanmu
Melupakan senyummu
Semua tentangmu tentangku hanya harapku
Jauh ku jauh mimpiku dengan inginku

Monday, June 14, 2010

12 Jun 2010

11 Jun
Bab Satu
Apa perancangan masa depan ko?

Awak tahu tak soalan awak tu boleh buat saya berduka sepanjang hujung minggu?  Kalo awak jadi saya apa awak nak buat?

12 Jun
Bab Dua
Susahnya nak cakap jujur kan?

Kau akan pergi
Cuma cepat atau lambat
Kadang2 rasa macam waktu tu dah dekat
Walaupun sekerasnya menafikan
Dan hidup dalam berpura2 macam biasa
Tapi jauh di satu sudut
Jurangnya semakin besar
Dipujuk hati yang goyah
Moga2 kembali seperti dulu kala
Tidak berubah
Tapi hakikat payah diubah
Siapa yang tak mahu bahagia
Cuma bentuknya mungkin berbeza
Mudahnya perjalanan hidup orang
Mengapa susahnya hidup ini?
Mengapa makin dicapai makin jauh?
Mengapa susah nak bernoktah?
Mengapa tidak sama macam orang lain?
Mula menyalahkan takdir
Mula membanding diri
Maka dipujuk lagi hati yang goyah
Malah merancang untuk menjauh
Sebelum ditinggal jauh
Berdoa dalam hati
Moga impian terkabul
Seperti diharap
Bukan seperti dijangka...

Khayalan tingkat tinggi

Awal ku melihat
Kuyakin ini bukanlah yang biasa
Mengagumkan
Melemahkan aku melihat tatap matanya

Garis tawanya
Waktu berhenti apabila ku memandangnya
Mengagumkan
Melemahkan aku melihat tatap matanya

Khayalan ini setinggi-tingginya
Seindah-indahnya
Tepat ku memikirkannya

Bila ku dapat ku simpan wajahnya
Memegang indahnya
Berpura memilikinya

Yang kunanti saat memegang tangannya
Sampai nanti tetap memegang tangannya

Friday, June 11, 2010

Kata orang

kata orang
anak dara kena pandai masak
kata saya 'oh yeke ke?'
kata orang
anak dara kena selalu rajin
kata saya 'ek?'
kata orang
pompuan tak payah belajar tinggi2
kata saya 'pompuan kena majukan diri'
kata orang
pompuan terlalu setia
kata saya 'itu semula jadi'
kata orang
pompuan emosional
kata saya ' buka setiap masa k'
kata orang
pompuan tak boleh jadi ketua
kata saya ' ada kebenarannya'
kata orang
pompuan suka majuk
kata saya 'pompuan suka dipujuk'
kata orang
kita kene pentingkan diri
kata saya 'tengok keadaan'
kata orang
jangan suka dengar cakap orang
kata saya ' dengar dan evaluate'
kata aizat 'saya tidak comel'
kata saya 'dia tidak hensem'
ceh

Thursday, June 10, 2010

Bila rasa

bila terasa sibuk
rasa terasing
bila rasa terpinggir
rasa tertekan
bila rasa terabai
rasa macam melukut
bila banyak benda tak together
rasa sedih
bila tak cakap banyak
rasa jauh
bila tak banyak gayut
rasa dilupa
bila rasa sayu
tengok gambar lama
bila rasa nak marah
mula menjauh
bila rasa lapa
nak makan piza
bila rasa dahaga
nak minum teh ais
bila rasa emo
nak orang pujuk
bila rasa merajuk
duduk jauh2
bila rasa rindu
kirim salam dalam hati

Tuesday, June 08, 2010

GONE

How can I capture a moment that left me behind?
How can i touch a heart that far away?
How can i be here when u are not there?
How can i smile when the heart that far away?
How can i smile,when the happinest is already gone?

Sunday, June 06, 2010

P U I S I ii

kisahnya
hidupnya
cintanya

tiada aku

Friday, June 04, 2010

P U I S I

dalam cerah ada gelap
dalam nyaman ada hujan
dalam suka ada duka
dalam lena ada jaga
dalam sayang ada benci
dalam baik ada buruk
dalam tenang ada badai
dalam hati kian berduri
ditutup dengan kain seinci
biar sendiri
membiasakan diri
berbuat baik berpada-pada
buat jahat jangan sekali

Thursday, June 03, 2010

Seberapa pantas

cepatnya masa berlalu
pantas
kadang2 tak sedar
cepatnya semua berlaku
sekelip mata
di luar kawalan
membiarkan ia terjadi dengan sendiri
cepatnya ia berlalu
tapi
semoga ia takkan pernah berakhir

Tuesday, June 01, 2010

1st June

Hari ni, tahun lepas, come clean
tak elok pendam2 sebab akan makan diri
hari ni, tahun lepas, juga terus terang
tak patut sembunyi2
jika kita ada kekuatan untuk suka orang
bagitau
tak kisah la kalo direject atau diterima
yang penting
bagitau
sebab kalo pendam
sampai bila2 kita takkan tau responnya
sampai bila2 kita akan tertanya2

Monday, May 31, 2010

Cici

Cici buat hal
xde mood hari ni
nk g Giant pun xboleh
sabun basuh habis, ubat gigi pun dah nak habis, febreeze pun xde
hmm...uwaaa....

Thursday, May 27, 2010

Susah

Bukan semua yang kita nak kita akan dapat
Bukan semua kita harap akan berlaku
Bukan semua kita rancang akan smooth
Bukan semua yang kita mahu akan tercapai

Teringat kata2 seorang kawan masa belajar dulu, kata dia, aku jenis kalo nak sesuatu aku akan dapatkan dan buat... Dulu... dulu mungkin aku macam tu, sekarang? Aku dah tak macam dulu... berhenti berharap sebelum mencuba...

S A T U


28.5.2009-28.5.2010

cepatnya masa berlalu...

Wednesday, May 26, 2010

:(

aku bukan siapa2...

Kisah rumput

Pada suatu pagi di satu sekolah menengah, ada seorang pelajar bertanya pada seorang guru yang sedang mengajar. Ketika itu, guru tersebut sedang menyentuh mengenai kasih dan sayang secara am. Dialog di antara pelajar dan guru tersebut berbunyi begini :

Pelajar: Cikgu, macam mana kita nak pilih seseorang yang terbaik sebagai orang paling kita sayang? Macam mana juga kasih sayang itu nak berkekalan?

Cikgu: Oh, awak nak tahu ke?. Emmm… baiklah, sekarang kamu buat apa yang saya suruh. Ikut je ye… mungkin kamu akan dapat apa jawapannya.

Pelajar: Baiklah… apa yang saya harus buat?

Cikgu: Kamu pergi ke padang sekolah yang berada di luar kelas sekarang juga. Kamu berjalan di atas rumput di situ dan sambil memandang rumput di depan kamu, pilih mana yang PALING cantik tanpa menoleh ke belakang lagi walaupun sekali. Dan kamu petiklah rumput yang PALING cantik yang berada di depan kamu tersebut dan selepas itu bawa balik ke kelas.

Pelajar: Ok. Saya pergi sekarang dan buat apa yang cikgu suruh.

Apabila pelajar tersebut balik semula ke kelas, tiada pun rumput yang berada di tangannya. Maka cikgu pun bertanya kepada pelajar tersebut.

Cikgu: Mana rumput yang cikgu suruh petik?

Pelajar: Oh, tadi saya berjalan di atas rumput dan sambil memandang rumput yang berada di situ, saya carilah rumput yang paling cantik. Memang ada banyak yang cantik tapi cikgu kata petik yang paling cantik maka saya pun terus berjalan ke depan sambil mencari yang paling cantik tanpa menoleh ke belakang lagi. Tapi sampai di penghujung padang, saya tak jumpa pun yang paling cantik. Mungkin ada di antara yang di belakang saya sebelum itu tapi dah cikgu cakap tak boleh menoleh ke belakang semula, jadi tiadalah rumput yang saya boleh petik.

Cikgu: Ya, itulah jawapannya. Maknanya, apabila kita telah berjumpa dengan seseorang yang kita sayang, janganlah kita hendak mencari lagi yang lebih baik daripada itu. Kita patut hargai orang yang berada di depan kita sebaik-baiknya. Janganlah kita menoleh ke belakang lagi kerana yang berlaku tetap dah berlaku. Dan semoga yang berlalu tidak lagi berulang. Jika kita berselisih faham dengan orang yang kita sayang itu, kita boleh perbetulkan keadaan dan cuba teruskan perhubungan tersebut walaupun banyak perkara yang menggugat perhubungan tersebut. Dan ingatlah orang yang kita sayang itulah kita jumpa paling cantik dan paling baik pada MULAnya walaupun nak ikutkan banyak lagi yang cantik dan baik seperti rumput tadi. KECUALILAH jika perhubungan tersebut tak boleh diselamatkan lagi, maka barulah kita mulakan sekali lagi. Maka sayangilah orang yang berada di depan kita dengan tulus dan ikhlas.

Friday, May 21, 2010

Bila kita melukakan hati orang

Kita selalu tak sedar kita buat orang tak suka pada kita
Kita rasa apa kita buat dah betul, tapi bagi orang mungkin sebaliknya
Kita bertindak pentingkan diri, walaupun bukan niat kita macam tu
Kita ikut kata hati dari jaga hati orang
Kita jadi selfish semata-mata nak puaskan hati sendiri
Kita jarang minta maaf atas keterlanjuran
Sebab kita rasa kita tak buat pape
Kita cuma perlu ingat
Orang tak sama macam kita
Fikiran orang tak sama macam kita
Perasaan orang tak sama macam kita
Bukan setiap masa kita dapat prihatin dan peka tentang semua ni
Bukan kita nak minta orang faham pasal kita
Tapi setiap apa kita buat
Mungkin ada sebab
Yang kita tak dapat nak bicarakan

Wednesday, May 19, 2010

Bila tak dapat apa yang kita nak

Mungkin itu bukan terbaik untuk kita
Mengapa sempitkan pemikiran?

Monday, May 17, 2010

Flashback kisah lama

Dapat berita pasal orang yang aku pernah suka nak risik ex-awek dia untuk jadi tunang.

Ermm, aku rasa tak de kaitan pun ngan aku kan. Aku pun tak tahu nape orang yang sangat istimewa bagi aku bagitau pasal ni kat aku. Adakah anda ingin membuktikan saya masih ada hati pada si dia yang saya telah lupakan?

Berbalik kepada dia yang pernah aku suka. Tipula kalo korang tak pernah suka sape2 dalam hidup ni kan? Aku tetap manusia biasa yang pernah suka kat orang masa zaman aku masih hingusan kat universiti dulu. Tak matang la katekan. Aku rasa aku pernah stori pasal dia ni dulu kat sini.

Kisah aku dan dia aku kira dah tinggal sejarah. Aku pun tak tahu nak kategorikan kisah ni kenangan pahit ke manis. Tapi aku sangat merasakan aku banyak buang masa sebab dia. Malah pernah terdetik di hati ni betapa menyesalnya aku kenal ngan dia. Tapi pengalaman banyak mendewasakan aku. Tak de pengalaman tak de la aku blaja pasal hidup ni.

Bila dapat news pasal orang yang ko pernah suka nak ngorat ex dia balik, aku rasa memang tak de kaitan ngan aku. Tapi tipula kalo aku tak rasa pape. Kecewa? Tidak sama sekali. Aku kira aku gembira dia akhirnya tahu siapa yang dia suka. Parut dalam hati aku ni takkan pernah padam. Mungkin sisa dendam tu masih ada.

Kepada encik aizat, saya belajar untuk lupakan dia. Kenapa kita perlu ungkit pasal dia? Memang saya tak pernah lupa pada dia. Bukan senang nak lupakan orang yang meninggalkan parut dalam hati ni.

Tapi aku belajar sesuatu. Kita tidak akan dapat apa yang kita nak. Jangan mudah percaya pada orang. Jika jatuh, bangun sendiri. Aku pernah jatuh tersungkur, dan apa yang aku buat ialah berdiri dan terus berlari. Sesekali aku akan toleh ke belakang, sebagai peringatan supaya aku tak tersungkur sekali lagi.

Parenting styles

Sedikit sharing mengenai parenting styles. Seronok bila kita belajar sesuatu dan aplikasikan dalam kehidupan dan pengalaman sendiri.

Parenting styles by Anne Roe

1. Concentration on the child
Roe mengkelaskan 2 jenis tumpuan emosi terhadap anak-anak iaitu overprotection (terlalu melindungi) dan overdemanding (harapan yang terlalu tinggi). Overprotection akan menggalakkan pergantungan anak2 pada ibu bapa dan menghalang sikap meneroka dan ingin tahu anak2. Kalo overdemanding pula, ibu bapa yang mempunyai permintaan tinggi pada anak2. Ada standard yang perlu dicapai, kalo tak capai standard, akan bagi punishment.

Bagi anak2 yang dibesarkan oleh ibu bapa yang terlalu overprotection atau overdemanding, mereka akan menjadi seseorang yang amat mementingkan pandangan orang lain dan ingin punyai kedudukan kuat dalam hubungan mereka dengan orang lain.

2. Avoidance of the child
Dua jenis avoidance iaitu rejected (tidak diterima) dan diabaikan (neglected). Selalunya, anak2 yang rejected ini mungkin akan dihukum dan tidak disayangi oleh ibu bapa, manakala yang neglected pula selalunya disebabkan oleh sikap ibu bapa yang mempunyai masalah peribadi, terlalu sibuk bekerja.

Bagi anak2 yang dibesarkan dalam suasana rejected, mereka cenderung untuk menjauhi orang lain. Mereka mungkin jadi agresif atau mengelak, dan cenderung untuk bekerja dengan data atau benda compare ngan manusia.

3. Acceptance of the child
Ibu bapa menggalakkan anak berdikari dan pada masa yang sama, tidak mengabaikan anak2 mereka. Ada dua jenis iaitu casual acceptance iaitu ibu bapa kurang memberi kasih sayang terhadap anak2 dan sikap agak tegas. Loving acceptance ialah ibu bapa yang menunjukkan sikap mesra namun menggalakkan anak2 berdikari.

Kesimpulan - anak2 yang dibesarkan oleh ibu bapa yang memberi tumpuan kepada anak2 sama ada overprotected, overdemanding, or loving acceptance selalunya suka berinteraksi dengan manusia, atau memilih kerja yang berinteraksi dengan manusia lain compare ngan data atau benda.

Thursday, May 13, 2010

Jangan simpan angan

Dalam 30, tinggal 16, tambah 7. Satu untuk saya? Mimpi!

Tuesday, May 11, 2010

Bila yang biasa bukan lagi kebiasaan

Mungkin itu tandanya tidak lagi diperlukan...

Kadangkala hidup ini tidak seindah seperti apa yang kita harapkan..
Namun.. cahaya sinaran kebahagiaan pasti kan kunjung tiba jua...

Kurang bersama tidak semestinya telah dilupakan..
Kurang mesra tidak semestinya mula berjauhan...
Kurang perhatian juga tidak semestinya kurang kasih sayang....

Apa yang pasti Aizat tetap aizat..... hanya fizikal sahaja yang bakal membezakan aizat dulu dan sekarang...
Jika dulu aizat mempunyai pinggang yang ramping.... tapi kini dah tak kelihatan pinggangnya lagi.. itu tandanya aizat semakin montel...

Jika dulu wajah aizat cengkung... tapi kini dah kurang kelihatan leher... itu tandanya aizat semakin chabi...

tapi aizat tetap aizat... umpama Fahrin Ahmad yang sentiasa cool.. he.. he..he..he..


Aizat...

Sunday, May 09, 2010

Bila terasa rindu

Bila terasa rindu
Ku sebut namamu
Dengan harapan kau akan muncunl dalam tidur
Bila terasa rindu
Ku bayang wajahmu dalam angan
Dan barulah ku terasa bagai disembuh...

My migrain

Sangat tak suka!

Saturday, May 08, 2010

Kushi

Kushi itu kadang datang kadang tidak
Kadang singgah kadang tak pernah
Kadang dekat kadang jauh

Bila sorang2
Duduk diam2
Bila sendirian
Rasa rindu datang
Nangis sorang2
Am i Kushi?

Friday, May 07, 2010

Kura-kura@pura-pura?


...keep pretending that i'm okay...

Thursday, May 06, 2010

Hear vs Listen

Susah kan nak membezakan keduanya... Susah nak bagi orang faham...

Wednesday, May 05, 2010

E M A S


Emas itu terlalu mahal
Tidak terhitung nilainya
Memilikinya umpama bermimpi di siang hari
Hanya mampu dilihat dari jauh

Berkali-kali mencuba
Menggengam bayangannya
Namun tetap jua tak termiliki

Berapa harga harus dibayar
Hanya untuk berada dalam genggaman?
Masanya itu emas
Dan aku?
Akan terus bermimpi
Siang dan malam

Tuesday, May 04, 2010

Tak sempurna

Aku manusia lemah
Selalu terjatuh
Berbeda aku darimu
Kau berdiri teguh
Aku serba tiada
Aku kekurangan

TAG lagi...

Tag dari Nurul Faz...
Arahan

1. Go to your photo files, search the 8th photo folder
2. Select the 8th photo in that folder
3. Post the photo along with the story behind it
4. Then challenge 8 blogging friends to do the same

So , inilah hasilnya....

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

berangan nak ada handbag baru, huhuhu, tapi out of budget...

so, aku nak tag sape ek? biasala, cik an dan cik ha, hohoho...

Monday, May 03, 2010

Mengharapkan yang terbaik

Aku meminta pada yang ada
Aku merindu pada yang kasih
Aku merayu padamu yang sudi

Friday, April 30, 2010

Kuali dan periuk

Kedua-duanya amat penting bagi aku, tapi sehingga kini aku masih belum memilikinya, huhuhu

Tagged by Asmahani

1) Adakah anda rasa HOT?
Tidak


2)Upload wallpaper PC/Laptop yang anda gunakan sekarang..?




3) cerita pasal gambar nih...
ada seorang ustaz save kan dlm pc aku before dia pindah, sebagai pedoman katanya, moga2 aku tidak leka dan alpa semasa bekerja...(insaf2)


4) kali terakhir makan pizza...?
masa besday aku last week


5) Lagu terakhir anda dengar...?
noktah cinta by hafiz (sangat suka lagu ini)


6) Apa anda buat selain selesaikan tag ni...?
minum air mineral UiTM dihatiku, hihihi


7) selain nama sendiri anda dipanggil nama apa...?
anne kalo kat umah (langsung xdek sangkut-paut ngan nama aku), wan, cik wan, la, cik su (anak2 buah aku je yg panggil nama nih)… mek (kadang2 ayah aku panggil anak2 pompuan dia ngan panggilan ni), deng (ni dayah je panggil aku, deng selalunya dipanggil oleh bf kepada gf kat sarawak, sayang kot maksudnya), aku tertunggu-tunggu juga orang panggil aku nora (haahaha)…


8) Tag lagi lima orang yang anda suka?
Aizat
Shikin
Faz
Tiah
Cik Am


9) Siapa orang no 1 pada anda..?
Kekasih misteri (bak kate cik an)


10) Katakan sesuatu pada orang no 5...?
Cik am, ko suka ngate aku kan? kan?


11) No 3 ada hubungan dengan sape...?
Banyak sangat skandal dia sampai aku pun tak tahu yang mana satu (hahaha)


12) Bagaimana pulak dengan no 2....?
Oh, sangat rajin dan merupakan ketua KIK aku, terbaik…


13) Kata-kata cinta dengan orang no 4...?
Oh, tia... rindu kamu


14) Berikan 5 fakta yang anda tahu pasal orang yang tag anda...?
Merupakan pustakawan pertama yang aku kenal kat Malaysia nih, ewah..
Pakai keta Oren plat D, hidup kelate!
Sangat bijak dan pandai, deanlist every sem tuh
Sangat berkaitan ngan 5S , hehehe
Sangat suka kelip2, hahahaha

Thursday, April 29, 2010

Wednesday, April 28, 2010

D U K A

Tetiba je aku rasa sedih, sayu, sebak hari ni. Sebab apa? Susah aku nak cakap, i am not on the good mood :(

Pernah tak ko rasa...

1) Nak hepi, tiba2 hajat ko terbantut, sebab meeting la, discussion la...

2) Tiba-tiba je ko rasa nak merajuk tak tentu pasal sebab ko rasa tak hepi. Pastu ko rasa nak marah-marah pastu nak tutup tepon, bukan tutup pakai kain k

3) Tetiba je ko rasa sangat lapar walaupun ko dah breakfast pagi, lunch tengah hari, pastu ko rasa nak makan lagi?

4) Ko kecik ati ngan orang tu

5) Ko rasa dia tak nak luangkan masa untuk ko

6) Ko rasa nak menangis tiba2 tanpa alasan munasabah (kalo rasa tak hepi kira alasan kukuh gak la kan?)

7) Sangat serabut kepala sampai ko balik umah mandi ngan syampu rambut di tengah hari?

8) Ko rasa nak melarikan diri, menyorok kat mana2 sampai orang tak jumpa ko?

9) Rasa terkilan sebab ko rasa tak penting?

10) Ko rasa terbiar?

Titik.

Cintailah aku sepenuh hati

Di dalam hatimu
T’lah aku temukan
Arti kebahagian

Bersama dirimu
Aku merasa berarti

Sanggupkah dirimu
Untuk bertahan
Hingga waktu tak berjalan

Mencintaiku
Walau bintangku tak terang

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini

Betapa hidupku takkan pernah sama
Bila kau tinggalkan ku
Tetaplah disini saling memiliki
Selama-lamanya

Tiada arti semua bila kau pergi
Genggamlah tangganku dan peluklah diriku
Saatku jatuh nanti menangis sepi

Cintailah aku sepenuh hati
Sesungguhnya aku
Tak ingin kau pergi
Cintailah aku sepenuh hati
Tak ingin kau pergi
Takkan mampu ku hadapi dunia ini
Tiada arti semua bila kau pergi
(Cintailah aku sepenuh hati by Ari Lasso)

p/s : tenkiu kepada orang yang bagi lagu ni..hehehe, mungkin awak patut bagi lagu ni kat kelip2 juga, boleh?
to Aizat :)

Bila orang yang ko tak suka tiba2 mesej ko

Bila orang yang ko tak suka tiba2 mesej ko, apa ko nak buat?

Hah, terjadi kat aku sejak seminggu lepas, kadang2 aku reply, kadang2 tak. Bukan aku tak boleh nak amik langkah mudah iaitu ignore je, tapi sebab dia sms SALAM takkan la aku tak jawab kan? (Ah, boleh je jawab dalam hati)

Tu satu hal, pastu duk tanye nape aku menjauhkan diri. Ceh, ko yang buat aku rasa jauh. Masa ko senang ko tinggalkan aku, masa susah baru nak cari aku. Ada ke patot kan?

Kadang2 aku rasa seronok bila aku tahu dia susah (jahatnya aku)
Entahla, dia deserve ngan kehidupan dia sekarang. Padan muka ko. Malah aku dah lama lupakan dia dalam hidup aku. Anda benar2 menyerabutkan kepala saya sekarang ngan kewujudan anda yang saya tak undang ok.
Saya dah bahagia ngan kehidupan saya sekarang ok!

Lolipop

Hadiah hari jadi : lolipop ikat riben

Tuesday, April 27, 2010

Usia hanyalah angka... ek?

Tak sempat nak update, bz kah aku? Agaknya kot... hahaha...

Pape pun tq kepada semua yg wish kat aku, tq sebab ingat jugak korang kat aku, huhuhu

dan tq untuk orang tu sebab belikan kek, huahuahuahua...

Aizat: tapi tak kira, nak kek secret recipe juga dan hadiah sekali :p
Time kaceh sebab buat hidup aku bermakna, chewah... (jom gelak guling2)

Adoila, k la, sambung buat keje dan rajin macam Faz, kehkehkeh... (Faz : u tengah keje ke fb tuh?)

Friday, April 23, 2010

T I D A K


Susahnya nak cakap TIDAK kan?

Thursday, April 22, 2010

Di mana dia di hatiku?



Tepuk dada tanya minda
Siapa dia? Siapa aku?
Dari mana dia? Dari mana aku?
Untuk apa dia? Untuk apa kamu?
Sebagai apa?
Tanda apa?
Sampai bila?
Persoalan hati
Mahupun persoalan hidup
Dalam sebuah kehidupan
Datang bertubi-tubi
Mengharap jawapan pasti
Di mana dia dihatiku?
Di mana aku dihatimu?

Wednesday, April 21, 2010

Hanya kau yang mampu

Hanya kau yang mampu (Aizat)

E B
Ku cuba redakan relung hati

G#m C#m
Bayangmu yang berlalu pergi

A B
Terlukis di dalam kenangan

G#m C#m
Bebas bermain di hatiku

E B
Cerita tentang masa lalu

G#m C#m
Cerita tentang kau dan aku

A B
Kini tinggal hanya kenangan

G# C#m
Kau abadi di dalam hatiku

A B
Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi

G# C#m
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati

A B
Derita yang mendera kapan akan berakhir

G#m C#m
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

E B
Cerita tentang masa lalu

G#m C#m
Cerita tentang kau dan aku

A B
Kini tinggal hanya kenangan

G# C#m
Kau abadi di dalam hatiku..

A B
Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi

G# C#m
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati

A B
Derita yang mendera kapan akan berakhir

G#m C#m
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

A B
Aku cinta ohhhhhhh

G# C#m
Aku cinta ohhhhhhh

A B
Aku cinta ohhhhhhh

G# C#m
Aku cinta ohhhhhhh

Interlude:
E B G#m C#m
A E G#m C#m

A B
Harusnya takkan ku biarkan engkau pergi

G# C#m
Membuat ku terpuruk rasa ingin mati

A B
Derita yang mendera kapan akan berakhir

G#m C#m
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

A B
Aku cinta ohhhhhhh

G# C#m
Aku cinta ohhhhhhh

A B
Aku cinta ohhhhhhh

G# C#m
Aku cinta ohhhhhhh

A B G#m C#m
Hanya engkau yang mampu taklukkan hatiku

p/s : Encik Aizat, sila belajar kord ni okey...

Monday, April 19, 2010

Susun silang kata

Aku bermimpi denganmu
Ke awana untuk teman bintang bulan
Kerananya lebih terang sinarnya
Dengan kehadiran kau dan aku

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Yang tak pernah aku sangka ada
Runsingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

Kau umpama susun silang kata
Yang terakhir untukku
Sekian lama ku mencari
Rupa-rupanya di depanku
Hidup ini tak bererti
Jika tiada cinta di hati
Untuk terus ku teguh berdiri

Bagiku kaulah yang terindah
Manisnya senyuman anugerah Tuhan
Memarakkan api dalam diriku
Yang tak pernah aku sangka ada
Runsingnya buatku
Asyik memikirkan dirimu

Dan tak kira apapun
Yang terjadi dalam mimpiku
Usahlah ia berakhir
Tanpaku memilikmu
(Susun silang kata by Aizat)

Saturday, April 17, 2010

My happy ending

Tuhan tolong nyatakanlah
Padanya tentang cinta
Adakah masih diriku diperlukan
Tuhan tunjukkan padanya
Tentang apa yang ku fikirkan
Adakah cinta ini perlu untuk dirinya

Thursday, April 15, 2010

Tq Aizat

Baru balik dari bercuti, tak sempat nak update blog, tq encik Aizat sebab tolong updatekan, hehehe, tapi ayat tu dah macam mengarang karangan plak, papepun thanks...

Tuesday, April 13, 2010

kehidupan di rumah sakit...

3 hari dan 2 malam telah ku habiskan masa di sini... entahlah..  jika diikutkan kata hati nak sahaja terus pulang ke segamat untuk menyelesaikan urusan kerja yang telah lama tertangguh... namun jiwa ini berat bila memikirkan individu yang terlantar di sini adalah ibuku sendiri.. naluriku tersenyum.. perasaanku sayu dan berdebar-debar.. barangkali inilah perasaan yang akan akan diperolehi bila kita berpeluang menjaga orang yang sangat bermakna dan penting dalam hidup kita... Ibu.. kasihmu padaku tiada kata dan ayat yang boleh menterjemahkannya..

Bagaimanakah pula dengan orang lain yang sanggup mementingkan kerjaya dan diri sendiri tanpa memikirkan keadaan ibu bapa mereka di kampung halaman. Malah lebih parah tatkala si ibu atau si ayah ditinggalkan ketika mereka sedang dalam kesusahan atau kesakitan... di saat itu mereka hanya mahukan anak-anak mereka berada di sisi... bermaknakah nilai seorang anak itu...

Thursday, April 08, 2010

Runsing

Agak runsing pasal banyak perkara. Kadang-kadang bercakap dengan orang belum tentu dapat menyelesaikan masalah. Sekadar mendengar mungkin tak sama dengan menyelesaikan kan?

Wednesday, April 07, 2010

Curang?

Tak patut kan?

Monday, April 05, 2010

Merepek di tengah hari Isnin

Aizat menang semalam, huahuahua.. biasala, Aizat yang terbaik...

"En. Aizat"? Ceh, aku terlajak kata plak pagi tadi sehingga aku rasa nak menghantuk kepalaku ke dinding gara-gara terlepas cakap, ceh la... Tak hensem, tak hensem (20 juta kali), huhuhu

Umah : Aku kena balik la, cuma bila? Hujung minggu ni la kot

Tuesday, March 30, 2010

Aku yang tidak tahu bersyukur

Dia cukup baik, malah ku kira yang terbaik

Monday, March 29, 2010

Kronologi duka


I am just a little gurl that have a little dream

Saturday, March 27, 2010

Kenali aku

Yang aku suka
Bunga - bunga emas (hahahaha)
Makanan - tom yam + ayam masak halia
Minuman - teh  ais
Fast food - pizza

Suka duk umah, tengok tv, shopping bila ada mood, tak suka cakap banyak, suka buat muka bila tak suka, baran, sensitif...

Suka Aizat (hahahahaha....)

Tak suka bazir masa, tak suka buat keje tak datangkan faedah, tak suka camping or aktiviti lasak, tak suka drive...

Tak suka bila En. Aizat lambat faham satu perkara. Contoh, kalo dia nak kuar, dia suka kuar ngan kawan-kawan dia juga... (dalam hati : orang nak kuar ngan dia je :( ...............)

Hidup

Banyak keje, banyak benda, banyak nak guna duit, uwaaaa...........

Thursday, March 25, 2010

Dunia ibarat pili air

Dunia ini ibarat pili air. Bila kita buka perlahan, kita rasa tidak puas. Kita akan buka lagi kuat. Rasa seronok dengan kekuatan arus air itu, kita buka lebih kuat lagi. Sehinggalah akhirnya pemutar paip itu rosak. Dan air mencurah-curah tanpa henti dan tidak terkawal.

Wednesday, March 24, 2010

Pindah

Bukan aku nak pindah, tapi rasa macam aku plak nak pindah sebab macam nak masuk umah baru lak bila banyak nak beli barang-barang umah. Yela, housemate aku kan dah kawen, so dia akan berpindah ke umah lain, tak jauh pun dari umah aku, tapi memandangkan sume barang umah sekarang dia punye, so aku tinggal sehelai sepinggang la, hahaha. Barang yang aku ada cuma sebijik iron... Ish, bila nak buat rombongan ke kedai letrik ni? Barang dah list, banyak lak tu...

Tuesday, March 23, 2010

Lagu yang aku tak suka

Lagu ni mungkin antara yang aku tak suka, bukan tak sedap tapi ...

1. Perlu Kamu - sebab 'orang tu' tak ingat pun lagu ni :(
2. Menjaga Hati - sebab...???
3. Relaku Pujuk  - sebab ex aku pernah nyanyi lagu ni kat aku, ceh!

Friday, March 19, 2010

Housemate aku dah kawen, aku bila lagi?


Soalan
Orang lain : Housemate ko dah selamat kawen... ko bila lagi?
Aku : Oooo... suprise

Thursday, March 18, 2010

Bring me to life

How can you see into my eyes, like open doors
Leading you down into my core, where I’ve become so numb
Without a soul, my spirit’s sleeping somewhere cold
Until you find it there, and lead it back, home

(Wake me up) Wake me up inside
(I can’t wake up) Wake me up inside
(Save me) Call my name and save me from the dark
(Wake me up) Bid my blood to run
(I can’t wake up) Before I come undone
(Save me) Save me from the nothing I’ve become

Now that I know what I’m without, you can’t just leave me
Breath into me and make me real, bring me to life

Bring me to life
(I’ve been living a lie,
there’s nothing inside)
Bring me to life

Frozen inside without your touch
Without your love, darling
Only you are the life among the dead

(All this time I can’t believe I couldn’t see
kept in the dark, but you weren’t there to follow me)
I’ve been sleeping a thousand years it seems,
got to open my eyes to everything
(Without a thought
Without a voice
Without a soul)
(Don’t let me die here)
(You must be sacrificed)
Bring me to life

Bring me to life (I’ve been living a lie)
Bring me to life… (There’s nothing inside)
Bring me to life
(Bring me to life by Evanescence)

Monday, March 15, 2010

Awan yang terpilu

Kerana cinta
Aku kembara
Bagai camar melintas laut
Mencari pohon untuk berteduh

Kerana cinta
Aku kembara
Ikut lagu
Bisikan hati
Mendamba kasih paling setia

Sepasang sayap tak terlihat
Umpama mimpi yang tersimpan
Jadi rintik
Rintik hujan
Menciptakan awan yang terpilu

Puisi ini tercipta lantas
Tak kesampaian
Hajat meronakan
Gelora rindu ku kepadamu

Sepasang sayap tak terlihat
Umpama mimpi yang tersimpan
Jadi rintik
Rintik hujan
Menciptakan awan yang terpilu

Ingin sekali
Aku ungkapi
Isyarat jiwa dengan sempurna
Biar kau mengerti
Biar kau sedari
Perasaanku yang memujamu

Sepasang sayap tak terlihat
Umpama mimpi yang tersimpan
Jadi rintik
Rintik hujan
Menciptakan awan yang terpilu

Jadi rintik
Rintik hujan
Menciptakan
Awan yang terpilu…
(Awan yang terpilu - Ning Baizura)

p/s : Aizat jahat!!!

Saturday, March 13, 2010

Tak okey

Banyak yang tak ok hari ni, terasa ketiadaan Aizat :(

Wednesday, March 10, 2010

If You’re Not The One

If you’re not the one, then why does my soul feel glad today?
If you’re not the one, then why does my hand fit yours this way?
If you are not mine, then why does your heart return my call?
If you you are not mine, would I have the strength to stand at all?

I never know what the future brings
But I know you’re here with me now
We’ll make it through and I hope
You are the one I share my life with

I don’t wanna run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you, then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?

If I don’t need you, then why am I crying on my bed?
If I don’t need you, then why does your name resound in my head?
If you’re not for me, then why does this distance name my life?
If you’re not for me, then why do I dream of you as my wife? (husband la...)

I don’t know why you’re so far away
But I know that this much is true
We’ll make it through and I hope
You are the one I share my life with

And I wish that you could be the one I die with
And I pray that you’re the one I build my home with
I hope I love you all my life

I don’t wanna run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you, then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?

‘Cause I miss your body and soul so strong
That it takes my breath away
And I breath you into my heart
And I pray for the strength to stand today

‘Cause I love you whether it’s wrong or right
And though I can’t be with you tonight
And though my heart is by your side

I don’t wanna run away but I can’t take it, I don’t understand
If I’m not made for you, then why does my heart tell me that I am?
Is there anyway that I can stay in your arms?
(If You’re Not The One – Daniel Bedingfield)

Tuesday, March 09, 2010

Empati vs Simpati

Empati or simpati?

Hampir sama bunyinya tapi membawa maksud yang berbeza. Kita mungkin mudah bersimpati tapi untuk berempati mungkin tidak semudah simpati. Empati umpama kita meletakkan diri kita pada keadaan individu atau situasi tersebut. Kata omputih, put yourself into someone's shoes. Menurut En. Carl Rogers, dalam kaunseling ada tiga perkara yang kaunselor perlu ada iaitu genuine, unconditional positive regards dan empathy.

Kita mungkin senang nak bersimpati. Bila orang rasa sedih, kita kata kita faham yang orang tu sedih, tapi kita tak mungkin berasa sedih macam orang tu rasa kan? Empati lebih kepada mendalami.

Ok la, ada sape2 nak berempati keadaan aku sekarang?

Sunday, March 07, 2010

Puzzle

Damn love... I hate when I love him, he getting me speechless when he was not around, he making my life so empty when he was out of my eyes, he drawn me away with his smile... He is the one that break my heart when I started to miss him again and again, when will he be right by my side? U r part of my life...

Saturday, March 06, 2010

Teori bongkah air batu dan aku

Teori bongkah air  batu atau lebih senang sebut iceberg theory. Wah, aku dah jadi cikgu nampaknya kali ni, hehehe... Ada benda yang aku nak share kat sini. Teori selalunya lebih susah dari praktikal. Belajar senang tapi kalo nak praktik tak tahu camne, tapi selalunya teori ni berlaku dalam kehidupan kita seharian.

Korang pernah tengok cite Titanic? Kat dalam cite tu, kapal Titanic terbelah dua sebab langgar iceberg ni la. Kat permukaan nampak kecik je bongkah air batu ni, tapi kalo dalam dasar laut, tersangatlah besar, dalam dan tajam jugak.

Apa yang aku nak cakap ialah, macam tu jugakla kita dan orang lain. Kita hanya nampak permukaan bukan, tapi tidak sampai ke dasar. Hanya berdasarkan permukaan, kita selalu buat telahan, andaian dan bermacam-macam lagi. Sedangkan kita tak tahu menahu dengan mendalam tapi dah berani buat fakta sendiri. Teori ni juga menyatakan bahawa sesuatu perkara tu, atau seseorang tu selalu dilihat dari luaran. Kadang-kadang bagus, tapi ada juga tak bagusnya. Risikonya ialah ia tidak nampak, tidak jelas, tidak tahu, mungkin bahaya dan mungkin juga berguna atau boleh amik peluang. Faham tak? Tak faham pun buat-buat faham la.

Kita ni jarang nak tunjukkan potensi kita sebenar. Selalu yang kita tunjuk dan orang nampak ialah permukaan, surface. Bukan kesemuanya ataupun keseluruhan. So ada yang baik, iaitu jika kita ni kurang baik, so orang akan nampak yang baik-baik sahaja. tapi yang tak bagusnya, kalo kita ni sangat bagus, orang tak sedar dan tahu pun kita ni teramat bagus. Dan kalolah orang tu jenis pemarah, dia tak tunjuk, tapi sebenarnya amarah dia menggunung, sebesar bongkah air batu kat dalam lautan tu, yang tak nampak tu.

Ok, apa aku merepek ni? Bak kata Nabil, lu pikirlah sendiri. Bye.

Friday, March 05, 2010

Hipokrit

Aku tak suka jadi hipokrit, aku tak suka bila aku hipokrit, dan aku tak suka orang hipokrit!

Wednesday, March 03, 2010

Kaunselor tak boleh menangis?

Susah juga aku nak komen. Tapi tu lah hakikatnya. Once ko dah jadi kaunselor, orang anggap dan expect ko perlu sempurna. Terutama bab kawal emosi, soft-spoken, tak boleh marah-marah, sabar dan segala sifat-sifat yang terbaik. Wow!

Well, kita tidak boleh mengganggap semua orang sempurna. Kaunselor pun manusia biasa juga. Ada masa kaunselor akan rasa tensen, ada masa rasa nak marah, ada masa rasa nak sakit hati, ada masa rasa tercabar, ada masa rasa nak tumbuk-tumbuk juga dan ada masa rasa nak menangis kan. Cuma yang penting, masa kendalikan sesi kaunseling, kaunselor perlulah genuine, unconditional positive regards masa terima klien. Kita tak bolehlah judge or labelling or generalization orang or buat persepsi awal semata-mata kerana kelemahan bukan? Kelemahan tersebut boleh diperbaiki. Bukankah dari kelemahan kita boleh membentuk yang terbaik?

Pengalaman kali walaupun pahit betul-betul berikan aku pengajaran. Aku tahu aku masih muda, masih belum banyak pengalaman, tapi kehidupan ni satu proses pembelajaran. Kalo tak de pengalaman camni cmne aku nak blaja tentang hidup kan? Tapi serius la pengalaman ni betul-betul merendahkan semangat aku untuk bekerja. Tamparan kali ni walaupun mungkin nampak kecil tapi benar-benar memberi impak besar dalam hidup aku. Bagaimanapun, aku amik sebagai satu mekanisme positif supaya aku lebih berhati-hati. Manusia ni rambut je sama itam, tapi kita takkan tahu niat dan tujuan mereka. Yang penting, aku kene jujur. Moga Allah lindungi aku supaya aku tak menjadi makhluk jahat yang memporak-perandakan manusia lain.

Tuesday, March 02, 2010

Kau, Aku dan Aizat

Aizat ialah yang terbaik, bagi aku. Jangan tanya kenapa. Adakah kita memerlukan sebab untuk sukakan orang? Mungkin ya mungkin tak. Aku suka semuanya pasal dia. Dan mungkin juga sedikit bengang tentang beberapa perkara pasal dia, kerana dia selalu menganggap dirinya hensem. Oh tidak, aku tak sanggup nak menerimanya. Setakat ni aku hanya mengiyakan kerana nak menjaga hati dia. Bukankah kita disuruh menggembirakan hati orang, betul tak? Hahahaha….

Aizat mengajar aku banyak perkara. Aku sebenarnya seorang yang agak panas baran, tapi cepat cool. Aku cepat melenting, dan agak kurang penyabar, suka terburu-buru. Tapi Aizat sangat kontra dengan aku. Aku tak pernah jumpa orang yang sangat sabar macam dia dan tak tahu nak marah. Aku dah terbiasa bergaduh (dulu-dulu k), tapi dengan Aizat ni susah aku nak cari satu sebab yang logik untuk diajak bergaduh. Aku perlu mencari satu alasan yang mencabar supaya tidak dikutuk olehnya. Dia juga penyabar, tak macam aku. Kadang-kadang susah aku nak duga hati dia, susah nak baca karekter dia. Malah aku susah nak peka tentang mood dia bila masa dia marah. Aku belum cukup memahami dia sebenarnya. Sekarang, aku rasa sifat penyabar aku dah mencapai kemajuan tahap lebih baik, tak sampai tahap dewa lagi rasanya macam dia. Aku juga rasanya dah menjadi seorang yang berfikir dulu before bercakap, lebih penyabar dan tak marah-marah sangat la kot…

Aku cuba untuk menjadi macam Aizat. Tapi aku tahu tak boleh. Tapi aku harap aku mendapat sedikit kelebihan yang ada pada diri dia. Setiap apa yang keluar dari mulut dia membuatkan aku selalu kalah untuk membangkang. Aku juga tak suka berdebat ngan dia. Setiap apa yang dihujah, mesti ada logik dan diterima oleh akal aku. Walaupun kadang-kadang aku tak puas hati dia selalu menang, tapi aku tahu dia betul.

Aku kira Aizat banyak memberi impak positif dalam diri aku. Aku tak boleh bayangkan jika Aizat nyanyi lagu Pergi a.k.a I Go tu dan jadi macam lagu tu. Aku tak nak tujukan lagu tu kat dia. Tak sanggup...

Ok la, sekian dulu karangan aku untuk Aizat sempena edisi khas aku tak boleh tidur semalam sebab dia. Dah bengkak mata aku weh, huhuhu... Sape suh ko buat aku fikir bukan-bukan semalam?

Monday, March 01, 2010

Kecewa yang teramat

Aku sangat tak suka menangis. Walau pun tak suka, tapi aku stil jugak kuat menangis. Aku rasa aku ni jenis sensitif. Kadang-kadang aku tak tahu camne aku boleh tercampak dalam bidang ni. Orang kata, kalo pegang keje macam aku, kene tough, pandai kawal emosi, penyabar teramat, soft-spoken, tapi aku rasa aku tak de ciri-ciri tersebut...

Aku ni jenis pendiam. Aku hanya akan bercakap bila perlu dan bila ditanya sahaja. Entah, aku rasa banyak cakap tak guna. Sebab aku takut aku termakan cakap aku sendiri. Kadang-kadang aku rasa dalam mulut aku ni ada emas kot, aku ni berat mulut la juga, peramah jauh sekali. Aku hanya akan banyak cakap dengan orang-orang tertentu sahaja. Kalau aku tak suka sesuatu perkara pun aku jarang cakap, suka apatah lagi. Aku lebih suka diam.

Hari ni, aku telah melakukan satu perkara yang teramat bodoh dalam kerjaya aku. Aku pun tak tahu kenapa aku menjadi sangat sensitif. Tapi aku tak suka bila orang sentuh peribadi aku. Bagi aku peribadi adalah satu kerahsiaan yang terlalu sulit, bukan untuk dikongsikan, terutama bila mengenai keluarga. Tapi kali ni air mata aku tak tertahan sangat nak tumpah. Rasa tak patut bila menangis di hadapan orang yang tak sepatutnya. Aku tahu aku nampak tidak profesional. Tapi aku tetap manusia biasa. Aku tak suka kaco hal orang, tapi kenapa orang suka kaco hidup aku?

Salahke aku bercuti panjang? Aku dah lama tak bercuti. Malah cuti tahun lepas masih berbaki 28 hari. Cuma bila aku bercuti, aku memang akan amik cuti panjang. Kali ni, memang panjang juga, sebab mak aku sakit. Satu kejutan bagi family aku bila sejarah keluarga kami tak de yang sakit macam tu. Walau pun mungkin nampak macam sakit biasa, tapi mak aku secara psikologinya memang tak boleh terima. Dan kami sebagai anak-anak hanya boleh bagi sokongan moral. Malah kakak aku yang duk N9 pun dah kerap balik jenguk mak aku sejak dia sakit. Aku? Aku tahu aku bukan anak yang baik.

Tak de orang yang nak pertahan aku (aku rasa). Aku betul-betul terasa ketiadaan my ex-bos merangkap my senior. Kalo dulu, dia akan pertahankan, tapi sekarang tak. Aku tak tahu nak cakap kat sape, betapa kecewanya aku dengan kerjaya ni.

Aku betul-betul hopeless. Aku juga belajar untuk menjadi tidak ikhlas.

Wednesday, February 24, 2010

Ulangtahun ke-2

Entah macam mana akuboleh terlupa ulangtahun ke-2 ni. Lupa sangat-sangat. Mungkin sebab aku bercuti panjang tak ingat pape, huhuhu...18 Feb hari tu genap dua tahun aku kerja kat sini. Tahniah untuk diri sendiri sebab berjaya juga bertahan walaupun dah lapan juta kali aku cakap nak brenti..opps! Kepada rakan seangkatan ~ Miss Nurul Fazlieanna dengan ucapan 'Wah, tak sangka dah dua tahun kerja sini, rasa macam baru lapor diri, hahaha...'

Ok la, aku baru masuk opis, sangat mengantuk sebab baru sampai subuh tadi. Banyak benda nak cerita, tapi lainkali la. Banyak kerja la pulak.. sangat tidak best!

Saturday, February 13, 2010

@centrepoint

Thanks to Aizat for making my life happy...Jalan2, makan2...karaoke? Hahaha...

Friday, February 12, 2010

Diary

Thursday - very2 happy... Aizat :)

Friday - not very happy :(

p/s : see u on 23rd Feb okey, bye

Wednesday, February 10, 2010

Ros menangis


Nampak tabah, tapi tak semestinya kuat
Nampak hebat, tapi tak semestinya mampu
Nampak ceria, tapi tak semestinya riang

Rasa penat
Rasa tertekan
Rasa terbeban
Rasa tercungap
Rasa tak sempat
Rasa lelah
Rasa pening
Rasa nak pengsan
Rasa teruk
Rasa tak dapat nak kawal semua perkara di atas bahu secara sendiri ...

p/s : Need someone to hold (T_T)